АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ОСІБ З ОБМЕЖЕНИМИ МОЖЛИВОСТЯМИ ПРИ ЗДОБУВАННІ ВИЩОЇ ОСВІТИ

Автор(и)

  • В. Г. Чорна
  • А. Ю. Брода

DOI:

https://doi.org/10.32782/klj/2021.1.8

Ключові слова:

особливі освітні потреби, особа з інвалідністю, вища освіта, вищі навчальні заклади, право на освіту

Анотація

В даній наукові статті розкрито актуальні проблеми осіб з обмеженими можливостями при здобуванні вищої освіти. Проблема вільного здобуття особами з особливими потребами вищої освіти є досить актуальною. З огля- ду на те, що інвалідизація населення, нажаль, має негативну динаміку до кількісного збільшення, то все активнішої уваги привертає до себе забезпечення рівного та вільного доступу до освіти всіх категорій насе- лення, а особливо осіб з особливими потребами. Автором акцентовано увагу на наявних бар’єрах при отри- манні вищої освіти особами з інвалідністю (невиконанням законодавчих вимог щодо організації процесу навчання осіб з особливими освітніми потребами, наприклад, переважна відсутність у структурі вищих навчальних закладів спеціальних навчально-реабілітаційних підрозділів; відсутність спеціального науко- во-методичного матеріалу та навчальної літератури для отримання знань; складність в організації процесу навчання для різних категорій осіб з особливими освітніми потребами залежно від їхніх особливостей, що передбачає варіативний підхід та обов’язкову наявність спеціально обладнаних аудиторій; пасивна політика на загальнодержавному ріні та політика вищих навчальних закладів щодо забезпечення права осіб з осо- бливими потребами на освіту; відсутність програм перспективного розвитку щодо задоволення особливих освітніх потреб осіб з інвалідністю; необхідно створити умови для зміни негативних стереотипів і ставлення до неповносправних людей в українському суспільстві на основі досягнення соціальної солідарності і соці- альної справедливості тощо). Визначено, що оптимізації процесу здобуття особами з особливими потребами вищої освіти, безумовним, є впровадження та сприяння подальшому розвитку глобалізаційних процесів, розвитку відео зв’язку, засто- сування та популяризація мультимедійних технологій тощо, що допоможе покращити процес навчання. Саме тому актуальності набуває потреба в визначенні проблем, з якими стикаються особи з обмеженими можливостями під час реалізації свого конституційного права на вищу освіту.

Посилання

Кравченко М. В. Актуальні проблеми соціального захисту інвалідів в Україні. Державне управління: теорія та практика. 2010. № 2. URL: www.academy.gov.ua/ej/ej12/txts/10kmvziu.pdf.

Інвалідність. URL: https://www.msp.gov.ua/timeline/invalidnist.html

Конвенція про права осіб з інвалідністю. Міжнародний правовий акт від 06.03.2010. Офіційний вісник України. № 101. 2009. Ст. 3496.

Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні: Закон України від 21 березня 1991 року № 875-XII. Відомості Верховної Ради УРСР, 1991. № 21. Ст. 252.

Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні: Закон України від 6 жовтня 2005 року № 2961-IV. Відомості Верховної Ради України, 2006. № 2-3. Ст.36.

Про затвердження Умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2021 році : затв. Наказом Міністерства освіти і науки України від 15 жовтня 2020 року № 1274. URL: https://mon.gov.ua/ua/npa/prozatverdzhennya-umov-prijomu-na-navchannya-dlya-zdobuttya-vishoyi-osviti-v-2021-roci

Дистанційна освіта для людей з інвалідністю. URL: https://www.krok.edu.ua/ua/pro-krok/pidrozdili/navchalni/tsentr-distantsijnogo-navchannya/distantsijna-osvita-dlya-lyudej-z-invalidnistyu.

Безкоштовна вища освіта для осіб з інвалідністю за спеціальністю “Соціальна робота”. URL: https://www.prostir.ua/?grants=bezkoshtovna-vyscha-osvita-dlya-osib-z-invalidnistyu-za-spetsialnistyu-sotsialna-robota.

Madhuri T. Sathe, Amol C. Adamuthe Comparative Study of Supervised Algorithms for Prediction of Students’ Performance. Modern Education and Computer Science, 2021. № 1. Р. 1-21. URL: http://www.mecs-press.org/ijmecs/ijmecs-v13-n1/IJMECS-V13-N1-1.pdf.

Zoran Kotevski, Ivana Tasevska Evaluating the Potentials of Educational Systems to Advance Implementing Multimedia Technologies. International Journal of Modern Education and Computer Science, Vol. 9, No. 1. Р. 26-35.

Arifur Rahaman, Sabrina Tasnim, Md Sohag Hossain Majumdar, Emam Hossen, Md Rafiqul Islam (Rafiq). A Comprehensive Study on Excessive Mobile Phone Use and Preventive Measures. International Journal of Modern Education and Computer Science. Vol. 12, No. 3. Р. 33–39.

Mohaimen-Bin-Noor, Zahiduddin Ahmed, Dr. Dip Nandi, Mashiour Rahman Investigation of Facilities for an M-learning. Modern Education and Computer Science, 2021. №1. Р. 34–48. URL: http://www.mecs-press.org/ijmecs/ijmecs-v13-n1/IJMECS-V13-N1-3.pdf.

Церклевич В.С. Реалізація права на отримання вищої освіти молоддю з обмеженими функціональними можливостями у зарубіжній практиці: від дискримінації до інтеграції. Збірник наукових праць Хмельницького інституту. С. 67–71. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Znpkhist_2009_1_18.

Булик І.Л. Адміністративно-правове забезпечення права на освіту інвалідів. Проблеми та стан дотримання захисту прав людини в Україні: ІІІ Всеукраїнська науково-теоретична конференція. Національна академія внутрішніх справ, 2012. С. 81–83.

Малишевська І. Право на вищу освіту осіб з особливими освітніми потребами та інвалідністю у законодавстві України. «Особлива дитина: навчання і виховання». № 2, 2015. С. 27–34.

Pyvovar I., Kuzmenko O., Chernaya V., Muratova D., Pyvovar Yu. Conclusions of medical-social expert and military-medical commissions as an object of an appeal to public authorities: administrative legal analysis. Georgian Medical News, No 3 (288). 2019. P. 139–146. URL. www.geomednews.org

Kuzmenko O.V., Matselyk T.O, Chorna V.H., Financial Offenses in the Circulation of Medicines in the Context of Globalization. Baltic Journal of Economic Studies, Vol. 4 (2018) No. 5, p. 143–152. DOI: http://dx.doi.org/10.30525/2256-0742/2018-4-5-143-152.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-08-04

Як цитувати

Чорна, В. Г., & Брода, А. Ю. (2021). АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ОСІБ З ОБМЕЖЕНИМИ МОЖЛИВОСТЯМИ ПРИ ЗДОБУВАННІ ВИЩОЇ ОСВІТИ. Київський часопис права, (1), 52-59. https://doi.org/10.32782/klj/2021.1.8

Номер

Розділ

АДМІНІСТРАТИВНЕ, ФІНАНСОВЕ, ПОДАТКОВЕ ПРАВО

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають