ПРО СПІВВІДНОШЕННЯ ЮРИДИЧНИХ ПОНЯТЬ «ПЕРЕРИВАННЯ» І «ПРИПИНЕННЯ ДАВНІСНОГО СТРОКУ»

Автор(и)

  • П. Д. Гуйван

DOI:

https://doi.org/10.32782/klj/2021.4.14

Ключові слова:

переривання позовної давності, припинення давнісного строку, належне пред’явлення позову.

Анотація

Цю працю присвячено науковому дослідженню актуального питання про теоретичне і фак-тичне відмежування юридичних понять «переривання позовної давності» та «дострокове припинення дав-нісного строку». Піддано критиці застарілий і такий, що не відповідає реальній сутності регульованихматеріальних відносин, коментар правила ст. 264 Цивільного кодексу, згідно з яким позовна давність пере-ривається у разі будь-якого пред’явлення позову за тими самими вимогами до того ж відповідача. Крім того,критично оцінено намагання науковців прив’язати тривалість позовного домагання (позовної давності) недо матеріального права на позов, а до особливостей процесу, що є невірним. Насправді реалізація права насудовий захист, яке виникло після порушення, може відбутись, якщо управнена особа протягом встановле-ного (давнісного) строку звернулася до суду. Водночас позовна давність не стосується строку примусовогоздійснення судом позовної вимоги, а лише регулює час дії домагання. Право на позов, як і всіляке інше,обмежене присічним строком, може бути реалізованим лише один раз, після цього воно вичерпується і немає подальшої здатності до реалізації. Чинне законодавство не містить таких юридичних конструкцій, якіб дозволили вести мову про повторний захист того ж права після закінчення процесу. Рішення суду (по сутіспору) вирішує питання про захист і знімає питання про повторний спір. Тому слід визнати відсутністьперебігу позовної давності після пред’явлення та під час розгляду позову. Отже, із кожного порушення можевиникнути лише одне право на позов, змістом якого є матеріально-правова вимога. Оскільки вона вже реа-лізована, інша позовна вимога виникнути не може, відтак не буде існувати і новий перебіг давності. Такимчином, належне пред’явлення позову припиняє позовну давність за вимогами певної особи того ж змістуі до того ж боржника, а не перериває її.

Посилання

Пушкар Е.Г. Конституционное право на судебную защиту: гражданско-правовой аспект. Львов: Вищашкола, 1982. 215 с.

Сергеев А.П. Некоторые вопросы применения правил об исковой давности в российском законодатель-стве Сборник статей к 50-летию Е.А. Крашенинникова. Ярославль: ЯрГУ, 2001. С. 35-60.

Самойленко В. Переривание срока исковой давности. Юридическая практика. 2003. № 39. С. 10-11.

Харитонов Е.О Гражданский кодекс Украины. Научно-практический комментарий. Харков: Одиссей,1999. 848 с.

Святогор О. Інститут позовної давності: проблемні питання. Юридичний журнал. 2002. № 6. С. 7-9.

Горовець С. Переривання позовної давності: сутність і призначення. Юридичний журнал. 2005,№ 4. С. 102-111.

Иоффе О.С. Советское гражданское право. Москва: Юрид. лит., 1967. 494 с.

Новицкий И.Б. Сделки. Исковая давность. Москва: Госюриздат, 1954. 247 с.

Энгельман И.Е. О давности по русскому гражданскому праву. Историко-догматичесмкое исследова-ние. Москва: Статут, 2003. 511 с.

Цікало В.І. Давність у цивільних правовідносинах. Автореф. дис. …. канд. юрид. наук. Львів. 2004. 19 с.

Лебедева К.Ю. Исковая давность в системе гражданско-правовых сроков: дис. … канд. юрид. наук.Томск, 2003. 243 с.

Гуйван П.Д. Позовна давність: монографія. Харків: Право, 2012. 448 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-04-22

Як цитувати

Гуйван, П. Д. (2022). ПРО СПІВВІДНОШЕННЯ ЮРИДИЧНИХ ПОНЯТЬ «ПЕРЕРИВАННЯ» І «ПРИПИНЕННЯ ДАВНІСНОГО СТРОКУ». Київський часопис права, (4), 103-108. https://doi.org/10.32782/klj/2021.4.14

Номер

Розділ

ЦИВІЛЬНЕ ТА ГОСПОДАРСЬКЕ ПРАВО І ПРОЦЕС