МОМЕНТ ПОЧАТКУ ЗАХИСТУ ПРАВА КРЕДИТОРА У ЗОБОВ’ЯЗАННІ З НЕВИЗНАЧЕНИМ СТРОКОМ

Автор(и)

  • П. Д. Гуйван

DOI:

https://doi.org/10.32782/klj/2023.2.7

Ключові слова:

початок перебігу, позовна давність, вимога, строк.

Анотація

Робота присвячена науковому дослідженню актуального питання про визначення початкового моменту перебігу позовної давності для вимог за зобов’язаннями, у яких невизначений строк виконання. Встановлено, що невдале нормативне формулювання правила ч. 5 ст. 261 ЦК України дозволяє по-різному тлумачити початковий термін цього строку. Найбільш спірним моментом є можливість обрахування давнісного строку від часу укладення договору. Адже, якщо розуміти прописане у законі слово «вимога» як регулятивне повноваження вимагати виконання передбаченого сторонами обов’язку, то таке право належить вірителю саме від початку дії договору. Автор публікації наполегливо та переконливо підкреслює, що у ч. 5 ст. 261 ЦКУ мова йде про охоронну вимогу, яка виникає у кредитора тільки після порушення його права. Саме такий зміст «вимоги» узгоджується з головними началами цивілістики, згідно з якими право на захист (право на позов), а відтак і позовна давність може виникнути тільки після правопорушення. Зрештою, такий сенс початковому моменту давнісного перебігу надають і національні правозастосовні органи. Та попри це редакція законодавчого правила залишається незмінною. Звісно, викликають занепокоєння випадки безкінечно довгого не пред’явлення саме регулятивної вимоги про початок виконання таких зобов’язань, що вкрай небажано з точки зору розвитку динаміки ділового обороту. Дійсно, занадто довга тривалість можливості звернення до суду зменшує дисципліну учасників, надає їхнім відносинам характеру невизначеності, мінімізує об’єктивні можливості судового захисту і, отже, суперечить суспільним інтересам. Але обраний нормотворцем спосіб уникнення такого негативу шляхом початку і закінчення позовної давності (погашення домагання) без фіксації факту порушення є вкрай невдалим. Не підходить і обстоювана в доктрині та в окремих легіслатурах позиція, за якої позовна давність починається, коли кредитор не пред’явив регулятивної вимоги в розумний строк, бо, позаяк розумнй строк є різновидом визначеного, взагалі не діє інститут унормування невизначених строків. Тож, автором пропонується внести зміни в закон, встановивши максимальний термін для заявлення регулятивної вимоги вірителя та зазначивши, що у разі не пред’явлення до цієї дати такої вимоги починається перебіг пільгового семиденного чи іншої тривалості строку.

Посилання

Гуйван П.Д. Темпоральні аспекти виконання грошового зобов’язання та застосування відповідальності за його порушення. Підприємництво, господарство і право. 2014. № 1. С. 3–7.

Печений О.П. Прострочення виконання договірного зобов’язання : автореф. дис. … канд. юрид. наук : 12.00.03 – цивільне право і цивільний процес, сімейне право, міжнародне приватне право. Харків, 2002. 21 с.

Цивільне право : підручник : у 2 т. / В.І. Борисова (кер. авт. кол.), Л.М. Баранова, Т.І. Бєгова та ін. ; за ред. В.І. Борисової, І.В. Спасибо-Фатєєвої, В.Л. Яроцького. Харків : Право, 2011. Т. 1. 656 с.

Цивільне право України : підручник. Кн. 2. / за редакцією О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової, Р.А. Майданика. 3-вид., допов. і перер. Київ : Юрінком Інтер, 2010. 976 с.

Молчанов Р.Ю. Сім днів належать боржнику. Про деякі аспекти практики застосування положень частини 2 ст. 530 ЦК України. Юридичний Вісник України. 2010. № 40(796). С. 10–14.

П’янова Я.В. Судовий захист майнових цивільних прав : дис. … канд. юрид. наук : 12.00.03. Харків, 2009. 224 с.

Постанова Пленуму Вищого господарського суду України № 10 від 29.05.2013 р. «Про деякі питання практики застосування позовної давності у вирішенні господарських спорів». URL: https://zakon.rada.gov.ua/ laws/show/v0010600-13#Text

Гуйван П. Д. Загальна характеристика строків у цивільно-правовому зобов’язанні. Наукові праці Національного університету «Одеська юридична академія». 2021. Т. 28. C. 44–50.

Тобота Ю.А. Принцип справедливості, добросовісності і розумності у цивільному праві : монографія. Харків : Харківський національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди, 2020. 143 с.

Кушерець Д. Охорона та захист майнових прав у сфері договірного права України : моногр. Київ : Знання України, 2014. 463 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-25

Як цитувати

Гуйван, П. Д. (2023). МОМЕНТ ПОЧАТКУ ЗАХИСТУ ПРАВА КРЕДИТОРА У ЗОБОВ’ЯЗАННІ З НЕВИЗНАЧЕНИМ СТРОКОМ. Київський часопис права, (2), 50-56. https://doi.org/10.32782/klj/2023.2.7

Номер

Розділ

ЦИВІЛЬНЕ ТА ГОСПОДАРСЬКЕ ПРАВО І ПРОЦЕС