ЛЕГІТИМНІСТЬ ПРАВА: ДЕСКРИПТИВНІ ТА ПРЕСКРИПТИВНІ ПІДХОДИ

Автор(и)

  • О. М. Іванченко

DOI:

https://doi.org/10.32782/klj/2021.4.2

Ключові слова:

легітимність права, визнання права, прескриптивний підхід, дескриптивний підхід, дія права, публічна влада, правовий вплив.

Анотація

У статті досліджено дескриптивні та прескриптивні підходи до категорії легітимності права.Зазначено, що стосовно легітимності права проблема, що має центральне теоретичне і практичне значення,полягає в проведенні відмінності між дескриптивними і прескриптивними судженнями. Наголошено, щовикористання поняття «легітимність» для дискурсу про обов’язок підпорядкування публічної влади ство-рюваному нею праву привносить в обговорення уявну позитивність у вигляді опори нормативних судженьна соціальні факти, а саме на факт (не)визнання, хоча насправді ідеальне й фактичне вимірювання легітим-ності один від одного не залежать. Обґрунтовано, що визнання може розглядатися як соціальний факт, якийвизначає соціально-психічний механізм правового впливу на поведінку людей, але нормативною умовоюдії права не є. Зазначено, що з точки зору різних підходів до права прийняття (визнання) може виступатиабо як частина поняття «зобов’язуюча сила права», або як фактична умова такої сили й може означати абсо-лютно різні речі – від соціологічного факту визнання (довіру населення до права, згоду з правовим регу-люванням, готовність і бажання використовувати офіційне право для вирішення проблем і спорів тощо) доідеальної моделі обов’язку розумних осіб прийняти розумне право або нормативної моделі наділення правазобов’язуючою силою через його загальне використання населенням і владними інститутами як стандартуповедінки. Визначено, що ракурси проблематики прийняття права часто залишаються осторонь, коли правоі його зобов’язуюча сила некритично виводяться з поняття «визнання», у яке автори відповідних дискур-сів закладають різні й часто взаємовиключні значення. Доведено, що розгляд визнання як достатньої озна-ки норми права означатиме повернення або до емотивістського розуміння зобов’язуючої сили права (якщовизнання розглядається як соціально-психологічний факт), або до чергового природно-правового аспекту«правильного права» (якщо визнання розуміти як раціональний дискурс, що подумки конструюється). Наго-лошено, що можлива і третя ситуація, при якій визнання розглядається лише як факультативна умова дії права (або, відповідно, факультативна ознака поняття права): право володіє юридичною силою за фактомйого належного встановлення й за умови правильності (справедливості) його змісту, але визнання правапокращує його якість і підвищує його ефективність у суспільстві, у цьому випадку визнання не буде ні нор-мативною умовою дії права, ні концептуальною умовою визначення права. Визначено, що в такому ракурсілегітимність права буде лише одним із численних пунктів у міркуваннях про правову політику.

Посилання

Г’юм Д. Суспільний договір, зобов’язання і права людини. Консерватизм : антологія / упоряд. О. Про-ценко, В. Лісовий. Київ : Смолоскип, 2008. С. 214–221.

Жуковська H.Ю. Легітимність. Юридична енциклопедія / ред. кол. : Ю.С. Шемшученко (відп. ред.).Київ : Українська енциклопедія ім. М.П. Бажана, 2001. Т. 3. 467 с.

Корнієнко В. Легітимність. Політична енциклопедія / ред. кол. : Ю. Левенець (голова), Ю. Шаповал(заст. голови) та ін. Київ : Парламентське видавництво, 2011. 394 с.

Кокорський В.Ф., Кокорська О.І. Легітимність влади в Україні: чинник бюрократії. Історичні і полі-тологічні дослідження. 2014. № 1–2. С. 204–213.

Музика І.В. Легітимність як політико-правове поняття. Енциклопедія історії України : у 10 т. /редкол. : В.А. Смолій (голова) та ін. ; Інститут історії України НАН України. Київ : Наукова думка,2009. Т. 6. 784 с.

Резнік В.С. Легітимність. Енциклопедія сучасної України : у 30 т. / ред. І.М. Дзюба ; НАН України,НТШ. Київ : Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2020. 502 с.

Ролз Дж. Теорія справедливості / пер. з англ. О. Мокровольський. Київ : Видавництво Соломії Пав-лично «Основи», 2001. 822 с.

Розанвалон П. Демократична легітимність: безсторонність, рефлексивність, наближеність / пер. з фр.Євгена Марічева. Київ : ВД «Києво-Могилянська академія», 2009. 285 с.

Хабермас Ю. Демократия. Разум. Нравственность: Лекции и интервью. Москва, 1989. Москва : Наука,1992. 176 с.

Харт Г.Л.А. Позитивизм и разграничение права и морали. Правоведение. 2005. № 5. 230 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-04-22

Як цитувати

Іванченко, О. М. (2022). ЛЕГІТИМНІСТЬ ПРАВА: ДЕСКРИПТИВНІ ТА ПРЕСКРИПТИВНІ ПІДХОДИ. Київський часопис права, (4), 19-24. https://doi.org/10.32782/klj/2021.4.2

Номер

Розділ

ТЕОРІЯ ТА ІСТОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА