РОЗВИТОК АВАРІЙНО-РЯТУВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА МОРІ ТА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ МОРЕПЛАВСТВА

Автор(и)

  • О. О. Балобанов
  • А. А. Пальченко

DOI:

https://doi.org/10.32782/klj/2021.3.35

Ключові слова:

аварійно-рятувальна діяльність, безпека, мореплавство, рятування, конвенція, море, міжнародне право.

Анотація

У науковій статті розглядаються питання, що стосуються правових проблем забезпеченнябезпеки мореплавства, котрі тісно пов’язані зі здійсненням міжнародного співробітництва у сфері, уста-новленням і використанням стандартів і технічних норм, компетенцією держави порту, прибережної дер-жави й прапора, організацією рятування та пошуку на морі й упровадженням міжнародно-правових норму національне законодавство. Мореплавання також є дуже ефективною комерційною діяльністю. Аваріїта інциденти на морі є причиною людських і майнових втрат, а також завдають непоправної шкоди навко-лишньому середовищу. Тому, щоб уникнути таких тяжких наслідків, держави, під чиїми прапорами ходятьсудна, повинні вживати різних дієвих заходів, які сприятимуть забезпеченню безпеки мореплавання. Ава-рійно-рятувальна діяльність є однією з основ безпеки судноплавства. Найважливішими міжнародними нор-мативно-правовими актами, які регулюють правовідносини щодо рятування на морі, є Міжнародна кон-венція про пошук і рятування на морі 1979 р. і Конвенція про рятування 1989 р., яку Україна ратифікувала22 березня 2017 р. Дослідженню положень Конвенцій головним чином і присвячена публікація. Здійсненоаналіз українського законодавства, а також судової практики. У статті викладена ефективність реалізації нанаціональному рівні норм міжнародного права й визначені загальнообов’язкові умови для такої реалізації.Надано висновки, за якими визначається неможливість проведення позитивних змін для розв’язання проб-леми безпеки мореплавства й рятування на морі без активної участі й сприяння всіх держав, котрі берутьучасть у використанні Світового океану. На держави покладено перелік заходів, спрямованих на прийняттянормативної бази для визначення порядку проведення рятувальних операцій на морі, організації діяльності інспектуючих і контролюючих органів.

Посилання

Міжнародна конвенція про пошук і рятування на морі 1979 року : Міжнародний документ від 24 квітня1974 р. База даних «Законодавство України». URL: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/995_138.

Угода про співробітництво причорноморських держав з пошуку та рятування на Чорномуморі : Міжнародний документ від 27 листопада 1998 р. База даних «Законодавство України». URL: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/998_071.

Про приєднання України до Міжнародної конвенції про рятування 1989 року: Закон України від22 березня 2017 р. № 1968-VIII / Верховна Рада України. URL: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/1968-19.

Бойович Войо. Міжнародно-правові аспекти забезпечення безпеки мореплавства в СР Югославії :автореферат дис. … канд. юрид. наук : 12.00.11 ; Національна академія наук України ; Інститут держави іправа ім. В.М. Корецького. Київ, 2003. 19 с.

Леонтьев І.Г., Балобанов О.О. Безпека, пошук, рятування на морі : правове регулювання. Одеса :ЛАТСТАР, 2016. 72 с.

Леонтьєв І.Г., Балобанов О.О., Довгань О.В. Удосконалення нормативно-правої бази України у сферіаварійно-рятувальної діяльності на морському транспорті. Одеса : Фенікс, 2013.

Шемякін О.М. Міжнародне приватне морське право. Одеса : ЛАТСТАР, 2017. 272 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-04-21

Як цитувати

Балобанов, О. О., & Пальченко, А. А. (2022). РОЗВИТОК АВАРІЙНО-РЯТУВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА МОРІ ТА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ МОРЕПЛАВСТВА. Київський часопис права, (3), 221-227. https://doi.org/10.32782/klj/2021.3.35

Номер

Розділ

МІЖНАРОДНЕ ПРАВО