МЕТОДОЛОГІЯ ПУБЛІЧНОГО АДМІНІСТРУВАННЯ СФЕРОЮ САНІТАРНОГО ТА ЕПІДЕМІЧНОГО БЛАГОПОЛУЧЧЯ НАСЕЛЕННЯ

Автор(и)

  • О. О. Воронятніков

DOI:

https://doi.org/10.32782/klj/2021.3.17

Ключові слова:

метод, санітарне благополуччя, наукове пізнання, гігієна, санітарія, інфекційні захво- рювання.

Анотація

У статті досліджено методологію публічного адміністрування сферою санітарного та епіде-мічного благополуччя населення. Розкрито загальні та спеціальні методи.Методологія є способом досягнення науково-дослідницької мети шляхом використання наукових знань та різ-нобічної інформації, уточнення, збагачення, систематизації термінів і понять, а також завдяки внесенню науковихздобутків у фонд теорії певної науки. Встановлено, що методологія публічного адміністрування сферою санітар-ного та епідемічного благополуччя населення – це система методів і форм, принципів, засобів проведення науко-вого пізнання сфери санітарного та епідемічного благополуччя населення з метою забезпечення якісного стануздоров’я населення та середовища життєдіяльності людини. Вона є системною, оскільки дає можливість спеціаль-ного наукового пізнання та соціальної практики з метою дослідження певних об’єктів як складних систем.Аргументовано, що методологічні основи публічного адміністрування сферою санітарного та епідеміч-ного благополуччя населення складаються із системи різних методів вивчення загальних і специфічнихзакономірностей виникнення, розвитку і функціонування явищ і процесів. Описано систему наявних науко-вих методів, визначено, які з них і з якою метою використано автором для дослідження публічного адміні-стрування сферою санітарного та епідемічного благополуччя населення; завдяки спостереженню з’ясованоособливості світових пандемій та специфіку протидії їм; експеримент використано при час дослідженняборотьби з поширенням коронавірусу SARS-CoV-2 та проявами пандемії COVID-19 в Україні; порівнян-ня широко використовувалося для дослідження міжнародного досвіду публічного адміністрування сфероюсанітарного та епідемічного благополуччя населення тощо.Доведено, що для повного та всебічного дослідження публічного адміністрування сферою санітарногота епідемічного благополуччя населення необхідне застосування як методів вичленовування і дослідженняемпіричного об’єкта, так і методів обробки і систематизації отриманого знання.

Посилання

Методологія наукових досліджень: робоча навчальна програма. URL: http://elib.lutsk-ntu.com.ua/book/fb/pesp/2012/12-31/page3.html

Петряев К.Д. Вопросы методологии исторической науки. Київ : Вища шк., 1971. 163 с.

Загвязинский В.И. Атаханов Р.А. Методология и методы психолого-педагогического исследования.Москва : Academa, 2001. 207 с.

Юдин Э.Г. Системный подход и принцип деятельности. Методологические проблемы современнойнауки. Москва : Наука, 1978. 391 с.

Кочерин Е.А. Основы государственного и управленческого контроля. М. : Информационно-издатель-ский дом «Филинъ», 2000, 289 с.

Данильян О.Г., Дзьобань О.П. Методи правового дослідження. URL: http://dspace.nlu.edu.ua/bitstream/123456789/16738/1/Danilyan_Dzeban_456-459.pdf

Рябіна О. Філософія і методологія науки URL: http://psi.nuczu.edu.ua/images/topmenu/kafedry/kafedra-socialnyh-i-gumanitarnyh-dyscyplin/FMN-5.pdf

Методи правового дослідження URL: http://dspace.nlu.edu.ua/bitstream/123456789/16738/1/Danilyan_Dzeban_456-459.pdf

Сергієнко В.В. Філософські проблеми наукового пізнання : навчальний посібник. Кременчук : Кре-менчуцький національний університет імені Михайла Остроградського, 2011. 103 с.

Методика та організація наукових досліджень : навч. посіб. / С.Е. Важинський, Т І. Щербак. Суми :СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2016. 260 с.

Кулицький С. Проблеми розвитку економіки України, обумовлені пандемією коронавірусу COVID-19у світі, і пошук шляхів їх розв’язання в Україні: події, факти, коментарі. 2020. № 8. С. 53–63. URL: http://nbuviap.gov.ua/images/ukraine/2020/ukr8.pdf.

Як борються з COVID-19 у світі: варіанти урядових рішень URL: http://icps.com.ua/yak-boryutsya-z-covid-19-u-sviti-varianty-uryadovykh-rishen/

Гусарєв С.Д., Тихомиров О.Д. Юридична деонтологія (Основи юридичної діяльності) : навчальнийпосібник. К. : Знання, 2005. 655 c.

Оцінка ризику несприятливого впливу відповідно до міжнародних рекомендацій URL: http://um.co.ua/8/8-15/8-154920.html

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-04-21

Як цитувати

Воронятніков, О. О. (2022). МЕТОДОЛОГІЯ ПУБЛІЧНОГО АДМІНІСТРУВАННЯ СФЕРОЮ САНІТАРНОГО ТА ЕПІДЕМІЧНОГО БЛАГОПОЛУЧЧЯ НАСЕЛЕННЯ. Київський часопис права, (3), 110-115. https://doi.org/10.32782/klj/2021.3.17

Номер

Розділ

АДМІНІСТРАТИВНЕ, ФІНАНСОВЕ, ПОДАТКОВЕ ПРАВО