ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВА ХАРАКТЕРИСТИКА ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ, ПОВ’ЯЗАНІ З КОРУПЦІЄЮ В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • О. Ю. Дрозд

DOI:

https://doi.org/10.32782/klj/2023.1.27

Ключові слова:

адміністративна відповідальність, адміністративне правопорушення, запобігання корупції, конфлікт інтересів, корупція, об’єктивна сторона, обмеження, подарунки, суб’єкт корупції, фінансовий контроль

Анотація

У статті проведена теоретико-правова характеристика відповідальності за адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією в Україні. Визначено, що одним із механізмів запобігання та протидії корупції є адміністративна відповідальність. Підкреслюється, що в Україні існують різні види адміністративної відповідальності, з яких антикорупційна є однією з найпоширеніших. Метою відповідальності за адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією є встановлення та забезпечення обов’язку суб’єкта відповідати за корупційний прояв, запобігаючи таким чином корупційним діянням у правовій системі. Встановлено, що адміністративні норми, визначені розділом 13-А Кодексу України про адміністративні правопорушення мають відсильний характер та широку сферу дії, що пов’язана з трудовими нормами (сумісництво, одержання подарунків, конфлікт інтересів), екологічними нормами (оцінки впливу на довкілля), законодавчими антикорупційними обмеженнями (вимоги фінансового контролю, розміщення ставок на спорт, невжиття заходів щодо протидії корупції, незаконне використання інформації). Зазначається, що адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією з об’єктивної сторони вчиняються у формі простих (однократних), складних та альтернативних протиправних дій (діянь), або незаконної бездіяльності (наприклад, невжиття заходів щодо протидії корупції). Суб’єктами адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією є всі особи, на діяльність та правовий статус яких поширюється дія спеціалізованого Закону України «Про запобігання корупції». Визначено, що у більшості випадком санкцією за такі адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією є штраф, що несе фінансово-негативні наслідки для суб’єкта правопорушення.

Посилання

Бортник Н. П., Білінська Л. В. Адміністративна відповідальність за правопорушення, пов’язані з корупцією. Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Серія : Юридичні науки. 2016. № 845. С. 28–33.

Кисіль Л. Є. Деякі питання адміністративної відповідальності за вчинення правопорушень, пов’язаних з корупцією. Правова держава. 2016. Вип. 27. С. 321–329.

Гончарук С. Т. Відповідальність за адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією. Міжнародний науковий журнал «Інтернаука». Серія : Юридичні науки. 2018. № 4. С. 13–17.

Гречанюк Р. В. Застосування адміністративної відповідальності за порушення, пов’язані із корупцією у діяльності посадових осіб правоохоронних органів. Ірпінський юридичний часопис. 2019. Вип. 2. С. 96–101.

Кузьменко Ю. В. Адміністративна відповідальність як складник механізму протидії корупції в Україні. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Серія : Юриспруденція. 2019. Вип. 39. С. 54–56.

Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 № 8073-X. Відомості Верховної Ради Української РСР. 1984. Ст. 1122.

Про запобігання корупції: Закон України від 14.10.2014 року № 1700-VII. Відомості Верховної Ради. 2014. № 49. Ст. 2056.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-21

Як цитувати

Дрозд, О. Ю. (2023). ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВА ХАРАКТЕРИСТИКА ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ, ПОВ’ЯЗАНІ З КОРУПЦІЄЮ В УКРАЇНІ. Київський часопис права, (1), 181-186. https://doi.org/10.32782/klj/2023.1.27

Номер

Розділ

АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВО І ПРОЦЕС, ФІНАНСОВЕ ПРАВО, ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРАВО