ПРАВА ЛЮДИНИ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ СУСПІЛЬСТВА: ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ

Автор(и)

  • Ф. П. Шульженко
  • О. М. Гришко

DOI:

https://doi.org/10.32782/klj/2021.1.1

Ключові слова:

права людини, забезпечення прав людини, права людини в умовах розвитку штучного інте- лекту, права людини в умовах цифрової трансформації суспільства, штучний інтелект, діджиталізація

Анотація

У даній науковій статті здійснено теоретико-правовий аналіз прав людини в умовах цифрової трансформації суспільства. У статті визначається, що цифрова трансформація є об’єктивним процесом, що зумовлює зміни в суспіль- ному житті, які пов’язані, зокрема, із діджиталізацією, яка має забезпечувати кожній людині рівний доступ до інформації, знань та послуг, що надаються на основі інформаційно-комунікаційних та цифрових технологій. Встановлено, що в умовах цифрової трансформації права людини зазнають змін. Особливо показовим у цьому контексті є стрімкий розвиток електронної демократії; впровадження електронного документообігу; доступ до інтернету; розвиток телекомунікацій; впровадження національних електронних інформаційних ресурсів; надання електронних послуг у всіх сферах суспільного життя; здійснення електронної ідентифікації; цифрові- зація адміністративних послуг тощо. Обґрунтовано, що процес трансформації прав людини значно прискорився в умовах глобалізації техно- логій та зумовлює виділення п’ятого покоління прав людини, які характеризуються штучним інтелектом та цифровою трансформацію суспільства. Доведено, що забезпечення прав людини в умовах цифрової трансформації потребує правового, орга- нізаційного, технічного та матеріального забезпечення, що зумовлює необхідність вдосконалення не лише діяльності держави. Пріоритетним у цьому напрямі має бути не лише діяльність держави, але й діяльність інших суб’єктів громадянського суспільства, у тому числі й засобів масової інформації, які, як свідчить статистика, найбільше впливають на формування уявлень населення щодо прав людини, про що заяви- ли – 45,3 % опитаних респондентів. Окремим напрямом державної діяльності за участю інститутів грома- дянського суспільства, приватних ІТ-компаній та провайдерів має бути створення та реалізація програми з розширення технічних можливостей доступу населення до мережі інтернет та мобільного зв’язку на всіх територіях України, організація на проведення навчання старшого віку навичкам користування інтернетом, набуття ними знань про свої права, у сфері цифрових технологій, системи їх гарантій та механізми захисту.

Посилання

Юридична енциклопедія: в 6 т. / Редкол. Ю.С. Шемшученко (голова редкол.) та ін. Київ : Укр. енцикл., 1998. Т. 4: Н-П. 2002. 720 с.

Оніщенко Н.М. Проблеми реалізації прав і свобод людини та громадянина в України: монографія / кол. авт.; за ред. Н.М. Оніщенко, О.В. Зайчука. Київ : 2007. 424 с.

Мушак Н.Б. Концептуальні підходи до класифікації прав людини в умовах глобалізаційних процесів. Часопис Київського університету права. 2011 р., № 2. С. 298–301.

Тиріна М.П. Покоління прав людини: проблеми сучасної класифікації. Держава і право. 2011 р., Вип. 52. С. 728–732.

Попович Т., Шаварин А. Сутнісне наповнення четвертого покоління прав людини. Підприємництво, господарство і право. 2019 р., № 12. С. 266–271.

Шебаніц Д.М. Сучасна проблематика теорії “поколінь прав людини” в умовах європейської міждержавної інтеграції. Вісник Ужгородського національного університету. Серія Право. 2015 р., Вип. 31. Т. 1. С. 57–61.

Офіційний вебпортал Управління з питань звернень громадян Апарату Верховної Ради України. URL: https:// vzvernen.rada.gov.ua.

Офіційний Урядовий вебпортал. URL: https://www.kmu.gov.ua.

Офіційне інтернет-представництво Президента України URL: https://www.president.gov.ua.

Онлайн кредити під 1500% “річних”: СБУ викрила схему вимагання грошей за неіснуючими кредитами. URL: https://ssu.gov.ua.

Єдиний державний вебпортал електронних послуг URL: https://diia.gov.ua.

United Nations E-Government Survey, 2020. URL: https://www.un.org.

Мінцифри збирається навчити 6 мільйонів українців цифрових навичок за 3 роки. URL: https://www.kmu.gov.ua.

Мінцифри збирається навчити 6 мільйонів українців цифрових навичок за 3 роки URL: https://www.kmu.gov.ua.

Дані Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва https://dif.org.ua.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-08-04

Як цитувати

Шульженко, Ф. П., & Гришко, О. М. (2021). ПРАВА ЛЮДИНИ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ СУСПІЛЬСТВА: ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ. Київський часопис права, (1), 5-10. https://doi.org/10.32782/klj/2021.1.1

Номер

Розділ

ТЕОРІЯ ТА ІСТОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА