СУТНІСТЬ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ ЩОДО ОХОРОНИ НАСЕЛЕННЯ ВІД ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ

Автор(и)

  • Б. В. Богдан

DOI:

https://doi.org/10.32782/klj/2021.1.9

Ключові слова:

політика, державна політика, охорона населення, інфекційні хвороби, публічна адміністрація

Анотація

В представленій науковій статті було здійснено спробу розкрити теоретико-правові засади державної політики щодо охорони населення від інфекційних хвороб. На підставі аналізу різноманітних наукових досліджень обґрунтовано теоретичне розмежування терміно- логічного ряду: «політика», «державна політика», «державна політика щодо охорони населення від інфек- ційних хвороб». Доведено, що державна політика щодо охорони населення від інфекційних хвороб є різновидом держав- ної політики, тому характеризується специфічністю сфери її реалізації, суб’єктним складом тощо. Визначено, що на сьогодні державна політика щодо охорони населення від інфекційних хвороб, як право- ва категорія, не закріплена належним чином у чинному законодавстві та формулюється у нормах законодав- ства через сукупність повноважень органів державної влади та органів місцевого самоврядування у сфері охорони населення від інфекційних хвороб. Відзначено, що наразі державна політика щодо охорони населення від інфекційних хвороб перебуває в стані нестабільного формування, оскільки переважна більшість нормативних актів, якими визначаються напрями державної політики, виявляються її проблемні аспекти та будується стратегія їх вирішення, містять лише декларативні положення і не мають відповідного повного та своєчасного бюджетного фінансування. Крім того, державна політика щодо охорони населення від інфекційних хвороб формується та реалізується на підставі аналізу та з урахуванням поточного стану епідемічної ситуації, яка складається на території дер- жави, що інколи призводить до непередбачуваних наслідків. Тому необхідним є посилення заходів правово- го та адміністративно-організаційного характеру для належного забезпечення реалізації державної політики у сфері охорони населення від інфекційних хвороб. Аргументовано за необхідне запропонувати визначення терміну «державна політика щодо охорони насе- лення від інфекційних хвороб», внести зміни до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» з метою законодавчого закріплення запропонованого терміну у ст. 1 зазначеного Закону.

Посилання

Ващенко К.О., Корнієнко В.О. Політологія для вчителя. URL: https://web.posibnyky.vntu.edu.ua/fmib/13vashenko_politologiya_dlya_vchitelya/2..htm.

Юлдашев О.О. Адміністративно-правове забезпечення діяльності недержавних громадських організацій в Україні: дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.07 / О.О. Юлдашев. Київ, 2013. 196 c.

Концептуальні засади взаємодії політики й управління : навч. посіб. / авт. кол. : Е.А. Афонін, Я.В. Бережний, О.Л. Валевський та ін. ; за заг. ред. В.А. Ребкала, В.А. Шахова, В.В. Голубь, В.М. Козакова. Київ : НАДУ, 2010. 300 с.

Солових В. Взаємодія політичної та адміністративної складових у державному управлінні. Науковий вісник. 2014. Вип. 14. URL: http://lvivacademy.com/vidavnitstvo_1/visnyk14/fail/solovych.pdf.

Лаврук О.В. Сутність державної політики. Університетські наукові записки. 2018. № 67–68. С. 254–263.

Економічний розвиток і державна політика : навч. посібник / за заг. ред. Ю. Єханурова, І. Розпутенка. Київ : Вид-во УАДУ, 2001. 480 с.

Кілієвич О. Англо-український глосарій термінів і понять з аналізу державної політики та економіки. Київ : Вид-во Соломії Павличко «Основи», 2003. 510 с.

Державне управління: словник-довідник / за заг. ред.. В.М. Князєва, В.Д. Бакуменка. Київ : Вид-во УАДУ, 2002. 228 с.

Андріяш В.І. Державна політика: концептуальні аспекти визначення. Державне управління: удосконалення та розвиток. № 9. 2013. URL: http://www.dy.nayka.com.ua/?op=1&z=626.

Тертичка В.В. Державна політика: аналіз та здійснення в Україні. Київ : Вид-во Соломії Павличко «Основи», 2002. 750 с.

Кресіна І.О. Політика, право і влада в контексті трансформаційних процесів в Україні : [монографія] / [за ред. І. О. Кресіної]. К.: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2006. 304 с.

Основи законодавства України про охорону здоров’я : Закон України від 19 листопада 1992 року. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2801-12#Text.

Про захист населення від інфекційних хвороб : Закон України від 06 квітня 2000 року. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1645-14.

Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 14 вересня 2020 року «Про Стратегію національної безпеки України» : Указ Президента України від 14 вересня 2020 року. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/392/2020#Text.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-08-04

Як цитувати

Богдан, Б. В. (2021). СУТНІСТЬ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ ЩОДО ОХОРОНИ НАСЕЛЕННЯ ВІД ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ. Київський часопис права, (1), 60-64. https://doi.org/10.32782/klj/2021.1.9

Номер

Розділ

АДМІНІСТРАТИВНЕ, ФІНАНСОВЕ, ПОДАТКОВЕ ПРАВО