TYPES OF FACILITIES IN THE SPHERE OF PUBLIC CATERING AND HOSPITALITY

Authors

  • Ye. V. Kropyvnyi Research Institute of Public Law

DOI:

https://doi.org/10.32782/klj/2024.4.12

Keywords:

food industry, public catering facilities, hospitality, principles, administrative and legal regulation, restaurant business, catering

Abstract

The concept and types of facilities in the sphere of public catering and hospitality are disclosed. Public catering facilities not only satisfy the needs of the population, but also act as an important factor in economic growth, contributing to the creation of jobs, increasing tax revenues, the development of related industries and attracting tourists, which generally has a positive effect on the country’s economy. It should be noted that a fairly popular solution is to combine the activities of several types of public catering facilities, as well as change their format of activity depending on holidays, season, target audience, etc. The legislative list of public catering establishments is not exhaustive. The ambiguity of the term «other establishment» is too general and does not provide a clear understanding of which establishments can fall under this category. In a legal context, this approach can lead to uncertainty and difficulties in regulating new business formats in the field of public catering, such as food trucks, mobile cafes or online orders with delivery. In the conditions of a pandemic, a full-scale invasion, which caused, among other things, an economic crisis, catering has become one of the most popular types of public catering facilities. The proposed public catering facilities, depending on various criteria, can be systematized as follows: by type of service: – restaurants: elite restaurants (fine dining); family restaurants; themed restaurants; – cafes: classic cafes; pastry cafes; coffee shops; – bars: cocktail bars; sports bars; pubs; – fast food: chain fast food restaurants; local fast food establishments; by form of catering: canteens: industrial (at enterprises); school or university; social (for low-income groups); buffets; street food (street food). Public catering facilities also play an important role in the development of the country’s economy, as they create a multi-sector network covering production, trade, the service sector and tourism. Various types of public catering establishments, such as restaurants, cafes, bars, fast food, canteens and mobile food trucks, provide a significant volume of consumption of goods and services, contributing to the development of local and national markets.

References

Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів: Закон України від 23 грудня 1997 року № 771/97-ВР. Відомості Верховної Ради України, 1998. № 19. Ст. 98.

ДБН В.2.2-25:2009 «Підприємства харчування (заклади ресторанного господарства)»: затв. Наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 30.12.2009 р. № 703.

Про затвердження Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства: затв. Наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України. № 219 від 24.07.2002. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0680-02#Text

Архіпов В.В. Організація ресторанного господарства: навчальний посібник. Київ: Центр учбової літератури; Фірма «Інкос», 2007. 280 с.

Гурбик Ю. Ю. and Долгих, А. С. (2020) Класифікація закладів ресторанного господарства в українській науці. Science, Research, Development (28). pp. 36-37. URL: https://eprints.mdpu.org.ua/id/eprint/9215/

Організація обслуговування у закладах ресторанного господарства: підр. за ред. П’ятницької Н. О. Київ: Центр учбової літератури, 2011 584 с.

Чернова Г.В. Особливості розвитку ресторанного господарства Вінниччини. URL: http://aokornus.at.ua/JOURNALS/2013.pdf

Голод А. П., Феленчак Ю. Б. Трансформація структури ресторанного господарства Львівської області [Текст]. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Ужгород : Видавничий дім «Гельветика», 2015. Вип. 3. С. 80–83. URL: http://surl.li/uqzbcj

Організація послуг харчування. URL: http://generation.at.ua/load/knigi/ organizacija_poslu.

Типи ресторанів і що потрібно про них знати. URL: https://pomodorobrand.top/ua/articles/tipirestoraniv-i-shho-potribno-pro-nih-znati

Самодай В. П. Організація ресторанної справи : навч. посіб. / В. П. Самодай, А. І. Кравченко. Суми : Вид-во СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2015. 424 с. URL: https://www.library.sspu.edu.ua/wp-content/uploads/2018/04/Samoday.pdf

Александрова С. А., Голуб М. Є. Cтратегічне управління іміджем підприємств готельного господарства. Сучасні тенденції розвитку індустрії туризму та гостинності у конкурентному середовищі : матеріали міжнародної науково-практичної конференції, м. Харків / колектив авторів; Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова, 2020. C. 43−44.

Турчиняк М.К., Форись О.Г. Розвиток підприємств ресторанного господарства в Західному регіоні України. Індустрія туризму і гостинності в Західній Європі. 2021. № 3. С. 68-73. URL: http://journalslute.lviv.ua/index.php/tourism/article/view/1061/1004

Published

2025-03-05

How to Cite

Кропивний, Є. В. (2025). TYPES OF FACILITIES IN THE SPHERE OF PUBLIC CATERING AND HOSPITALITY. Kyiv Law Journal, (4), 89-94. https://doi.org/10.32782/klj/2024.4.12

Issue

Section

АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВО І ПРОЦЕС, ФІНАНСОВЕ ПРАВО, ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРАВО