WAYS TO IMPROVE THE ADMINISTRATIVE AND LEGAL REGULATION OF PRODUCTION AND CIRCULATION OF BABY FOOD

Authors

  • N. G. Kolbina

DOI:

https://doi.org/10.32782/klj/2022.1.18

Keywords:

baby food, baby formula, international legal regulation, European Union, adaptation of legislation

Abstract

Abstract. Ways to improve the administrative and legal regulation of production and circulation of baby food. It is noted that the improvement of administrative and legal regulation of production and circulation of baby food should be comprehensive, taking into account various problem areas. The author singles out the areas of improving the administrative and legal regulation of production and circulation of baby food. Namely: 1) introduction of the principles of the HACCP system and ensuring the possibility of tracking by the buyer of the "production and consumer chain"; 2) ensuring compliance with the quality characteristics of baby food to international standards of quality and production; 3) taking into account the criterion of financial capacity of the buyer and the type of baby food; 4) support of the national producer by developing and implementing programs of state support and stimulating the development of production facilities, as well as exempting small producers of baby food from obtaining certain permits for their products; 5) introduction of effective mechanisms for disposal of expired or low-quality baby food from circulation; 6) establishing international partnership relations in order to develop import-export relations in the field of baby food; 7) control and supervision over the quality and quantity of baby food supplied to preschool and general educational institutions. Taking into account the highlighted factors, it is expedient to talk about the introduction of state incentive programs of state support for the national baby food producer, as well as the strengthening of control and supervision activities over their production, circulation and quality. It is a bit more difficult to ensure continuous control over imported baby food, because when entering the territory of Ukraine, these products come into circulation and, accordingly, all risks in terms of quality and shelf life fall on the business entity that sells these products.

References

Малигіна В.Д. Особливості сучасного ринку дитячого харчування / В.Д. Малигіна, О.В. Булгакова. Актуальні проблеми розвитку економіки України. Серія «Економіка»: зб. наук. праць. Донецьк: ДонДУУ, 2008. Т. 9. Вип. 104. С. 246–254.

Булгакова О.В. Стратегічні орієнтири розвитку підприємств дитячого харчування. Глобальні та національні проблеми економіки, 2015. № 5. С. 314-318. URL: http://global-national.in.ua/issue-5-2015/13-vipusk-5-traven-2015-r/804-bulgakova-o-v-strategichni-orientiri-rozvitku-pidpriemstv-dityachogo-kharchuvannya

Чазов Є.В. Дослідження ринку дитячого харчування України. Глобальні та національні проблеми економіки. Вип. 8. 2015. С. 664–667. URL: http://global-national.in.ua/archive/8-2015/141.pdf

Контроль безпечності харчової продукції: корисні уроки інших країн. Проект IFC «Безпечність харчової продукції в Україні». Міжнародна фінансова корпорація, 2010. URL: http://www.ifc.org/Ukraine/FS

HACCP. URL: https://uk.wikipedia.org/wiki/HACCP#7_%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%BF%D1%96%D0%B2_HACCP

Запотоцька О.В. Публічне адміністрування у сфері безпечності та якості харчової продукції: дис. … докт. юрид. наук зі спец. 12.00.07 «адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право». ДДУВС, 2019. 578 с.

Колбіна Н.Г. Проблемні питання розвитку ринку дитячого харчування в Україні. Сучасне державотворення та правотворення: питання теорії та практики: матеріали міжнародної науково-практичної конференції (м. Одеса, Україна, 10–11 грудня 2021 р.). Одеса : ГО «Причорноморська фундація права», 2021. С. 75–79.

Formulation and Manufacturing of Infant and Toddler Foods. IFT. Food Technology. Issues. October 2003, Vol. 57. No. 10. URL: https://www.ift.org/news-and-publications/food-technology-magazine/issues/2003/october/features/developing-foods_formulation-and-manufacturing-of-infant-and-toddler-foods

Доходи та витрати населення у 2020 році. Експрес випуск Державної служби статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/express/expr2021/03/37.pdf

Діденко С. Як змінюється добробут українців: доходи та витрати населення. URL: https://ua.news/ua/kak-yzmenyaetsya-blagosostoyanye-ukrayntsev-dohody-y-rashody-naselenyya-v-i-kv-2021-goda/

Вороніна Г. О. Особливості розвитку ринку дитячого харчування України. Вісник Хмельницького національного університету, 2011. № 6. T. 4. С. 35–39.

Про дитяче харчування: Закон України від 14 вересня 2006 року № 142-V. Відомості Верховної Ради України, 2006. № 44. Ст. 433.

Guidance on ending the inappropriate promotion of foods for infants and young children: implementation manual. URL: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/260137/9789241513470-eng.pdf

Published

2022-05-11

How to Cite

Колбіна, Н. Г. (2022). WAYS TO IMPROVE THE ADMINISTRATIVE AND LEGAL REGULATION OF PRODUCTION AND CIRCULATION OF BABY FOOD. Kyiv Law Journal, (1), 117-122. https://doi.org/10.32782/klj/2022.1.18

Issue

Section

АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВО І ПРОЦЕС, ФІНАНСОВЕ ПРАВО, ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРАВО