СПЕЦІАЛЬНА ОПЕРАЦІЯ ЯК ОРГАНІЗАЦІЙНА ФОРМА ПРОВЕДЕННЯ СЛІДЧОЇ (РОЗШУКОВОЇ) ДІЇ

Автор(и)

  • О. П. Фролов

DOI:

https://doi.org/10.32782/klj/2021.3.34

Ключові слова:

спеціальна операція, слідчі (розшукові) дії, огляд, обшук, слідчий експеримент.

Анотація

У статті розглянуто питання щодо існування в сучасних умовах складної організаційноїформи проведення слідчої (розшукової) дії, що характеризується необхідністю збирання численних фраг-ментів доказової інформації на значній території та обумовлює залучення великої кількості працівниківправоохоронних органів. За аналогією з близькими за змістом заходами, що проводяться в адміністратив-ній та оперативно-розшуковій діяльності, організаційну форму слідчої (розшукової) дії, яка розглядається,названо спеціальною операцією. Проаналізовано ознаки та сформульовано поняття спеціальної операції якорганізаційної форми проведення слідчої (розшукової) дії. Слідча (розшукова) дія, що проводиться у форміспеціальної операції, характеризується не специфічним процесуальним механізмом, а виключно особли-востями своєї організації. Спеціальна операція передбачає єдине керівництво угрупуванням сил та засо-бів спеціально створеним органом; планову основу, узгодження та координацію всього комплексу заходівщодо мети, часу, місця та способу проведення; участь досить великої кількості суб’єктів (прокурори, слідчі,співробітники оперативних та спеціальних силових підрозділів, спеціалісти тощо); сприйняття (виявлен-ня, вилучення, дослідження) безлічі різноманітних за своїм характером та розміром об’єктів (фрагментівоб’єктивної реальності, елементів речової обстановки), що містять доказову та іншу криміналістично зна-чиму інформацію, а також розташовані на значній за розмірами території. Запропоновано авторське визна-чення поняття «спеціальна операція»: це складна організаційна форма проведення невербальної (обшук,огляд) або змішаної (слідчий експеримент) слідчої (розшукової) дії, що передбачає єдине керівництво угру-пуванням сил і засобів спеціально створеним органом, планову основу, узгодження і координацію усьогокомплексу заходів за метою, часом, місцем і способом проведення, яка характеризується значною кількіс-тю суб’єктів (прокурори, слідчі, працівники оперативних та спеціальних силових підрозділів, спеціаліститощо) і пов’язана зі сприйняттям (виявленням, вилученням, дослідженням) безлічі різноманітних за своїмхарактером та розміром об’єктів (фрагментів об’єктивної реальності, елементів речової обстановки), щомістять доказову та іншу криміналістично значиму інформацію, а також розташовані на значній за розмі-рами території. У статті робиться висновок щодо принципової можливості проведення у формі спеціальноїоперації лише невербальних (обшук, огляд) та змішаних (слідчий експеримент) слідчих (розшукових) дій.

Посилання

Россинский С.Б. Обыск в форме специальной операции : учебное пособие для вузов / под ред.В.Н. Григорьева. Москва : ЮНИТИ-ДАНА : Закон и право, 2003. 199 с.

Лаптій В.А. Система управління органами внутрішніх справ в особливих умовах: теоретичні та прак-тичні проблеми : навчальний посібник. Київ : РВВ МВС України, 1997. 136 с.

Пясецький А.І., Трасковський В.Л. Поняття спеціальної операції та його значення для практичноїдіяльності органів внутрішніх справ. Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ України.2001. № 4. С. 219–223.

Крутов Г.М., Васильєв В.Т. та ін. Дії підрозділів органів внутрішніх справ при захопленніозброєних злочинців та визволення заручників / за заг. ред. А.М. Бандурки, Харків : Університет внутрішніхсправ, 2000. 33 с.

Ситник В.А. Визначення спеціальної операції в теорії правничих наук. Форум права. 2014.№ 2. С. 403–408.

Барангулов А.В. Щодо визначення поняття спеціальної операції: теоретично-правовий аспект.Південноукраїнський правовий часопис. 2017. № 2. С. 115–118.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-04-21

Як цитувати

Фролов, О. П. (2022). СПЕЦІАЛЬНА ОПЕРАЦІЯ ЯК ОРГАНІЗАЦІЙНА ФОРМА ПРОВЕДЕННЯ СЛІДЧОЇ (РОЗШУКОВОЇ) ДІЇ. Київський часопис права, (3), 215-220. https://doi.org/10.32782/klj/2021.3.34

Номер

Розділ

КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕС, КРИМІНАЛІСТИКА