ВИДИ ОБ’ЄКТІВ СФЕРИ ГРОМАДСЬКОГО ХАРЧУВАННЯ ТА ГОСТИННОСТІ
DOI:
https://doi.org/10.32782/klj/2024.4.12Ключові слова:
сфера харчування, об’єкти громадського харчування, гостинність, принципи, адміністративно-правове регулювання, ресторанний бізнес, кейтерінгАнотація
Розкрито поняття та види об’єктів сфери громадського харчування та гостинності. Об’єкти громадського харчування не лише задовольняють потреби населення, але й виступають важливим чинником економічного зростання, сприяючи створенню робочих місць, збільшенню податкових надходжень, розвитку суміжних галузей і залученню туристів, що загалом позитивно впливає на економіку країни. Слід відзначити, що досить популярним рішенням є поєднання діяльності декількох видів об’єктів громадського харчування, а також зміна їх формату діяльності в залежно від свят, сезону, цільової аудиторії тощо. Законодавчий перелік закладів громадського харчування не є вичерпним. Неоднозначність терміну «інший заклад» є надто загальним і не дає чіткого розуміння, які саме заклади можуть потрапити під цю категорію. У правовому контексті такий підхід може призвести до невизначеності та труднощів при регулюванні нових форматів бізнесу в сфері громадського харчування, таких як фудтраки, мобільні кафе або онлайн-замовлення з доставкою. В умовах пандемії, повномасштабного вторгнення, що спричинило, в тому числі, економічну кризу одним з найпопулярніших видів об’єктів сфери громадського харчування став кейтеринг. Запропоновано об’єкти громадського харчування залежно від різних критеріїв можна систематизувати наступним чином: за типом послуг: – ресторани: елітні ресторани (fine dining); сімейні ресторани; тематичні ресторани; – кафе: класичні кафе; кафе-кондитерські; кав’ярні; – бари: коктейль-бари; спортивні бари; паби; – фаст-фуди: мережеві ресторани швидкого харчування; локальні заклади швидкого харчування; за формою організації харчування: їдальні: промислові (на підприємствах); шкільні чи університетські; соціальні (для малозабезпечених верств населення); буфети; стріт-фуд (вулична їжа). Об’єкти громадського харчування відіграють важливу роль також у розвитку економіки країни, оскільки вони створюють багатогалузеву мережу, що охоплює виробництво, торгівлю, сферу послуг і туризм. Різні види закладів громадського харчування, такі як ресторани, кафе, бари, фаст-фуди, їдальні та мобільні фудтраки, забезпечують значний обсяг споживання товарів і послуг, сприяючи розвитку місцевих та національних ринків.
Посилання
Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів: Закон України від 23 грудня 1997 року № 771/97-ВР. Відомості Верховної Ради України, 1998. № 19. Ст. 98.
ДБН В.2.2-25:2009 «Підприємства харчування (заклади ресторанного господарства)»: затв. Наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 30.12.2009 р. № 703.
Про затвердження Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства: затв. Наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України. № 219 від 24.07.2002. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0680-02#Text
Архіпов В.В. Організація ресторанного господарства: навчальний посібник. Київ: Центр учбової літератури; Фірма «Інкос», 2007. 280 с.
Гурбик Ю. Ю. and Долгих, А. С. (2020) Класифікація закладів ресторанного господарства в українській науці. Science, Research, Development (28). pp. 36-37. URL: https://eprints.mdpu.org.ua/id/eprint/9215/
Організація обслуговування у закладах ресторанного господарства: підр. за ред. П’ятницької Н. О. Київ: Центр учбової літератури, 2011 584 с.
Чернова Г.В. Особливості розвитку ресторанного господарства Вінниччини. URL: http://aokornus.at.ua/JOURNALS/2013.pdf
Голод А. П., Феленчак Ю. Б. Трансформація структури ресторанного господарства Львівської області [Текст]. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Ужгород : Видавничий дім «Гельветика», 2015. Вип. 3. С. 80–83. URL: http://surl.li/uqzbcj
Організація послуг харчування. URL: http://generation.at.ua/load/knigi/ organizacija_poslu.
Типи ресторанів і що потрібно про них знати. URL: https://pomodorobrand.top/ua/articles/tipirestoraniv-i-shho-potribno-pro-nih-znati
Самодай В. П. Організація ресторанної справи : навч. посіб. / В. П. Самодай, А. І. Кравченко. Суми : Вид-во СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2015. 424 с. URL: https://www.library.sspu.edu.ua/wp-content/uploads/2018/04/Samoday.pdf
Александрова С. А., Голуб М. Є. Cтратегічне управління іміджем підприємств готельного господарства. Сучасні тенденції розвитку індустрії туризму та гостинності у конкурентному середовищі : матеріали міжнародної науково-практичної конференції, м. Харків / колектив авторів; Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова, 2020. C. 43−44.
Турчиняк М.К., Форись О.Г. Розвиток підприємств ресторанного господарства в Західному регіоні України. Індустрія туризму і гостинності в Західній Європі. 2021. № 3. С. 68-73. URL: http://journalslute.lviv.ua/index.php/tourism/article/view/1061/1004