ПОНЯТТЯ МЕХАНІЗМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ АНТИКОРУПЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ

Автор(и)

  • А. К. Славицька

DOI:

https://doi.org/10.32782/klj/2023.1.35

Ключові слова:

механізм, забезпечення реалізації антикорупційної політики, заходи забезпечення антикорупційної політики, структура, запобігання корупції

Анотація

У статті досліджено сутнісні ознаки механізму забезпечення реалізації антикорупційної політики. З метою встановлення поняття «механізм забезпечення реалізації антикорупційної політики» досліджено якісно-змістовні ознаки понять, які його формують («механізм», «забезпечення», «реалізація») як в загально-правовому значенні, так і для цілей детермінації антикорупційної політики. Акцентовано увагу на тому, що ототожнення забезпечення та адміністративного права як забезпечення є недоцільним як з гнесеологічного, так і з праксеологічного підходів. Відповідно, забезпечення засобами адміністративного права виступатиме лише окремою складовою правового забезпечення конкретного явища. Визначено поняття «забезпечення реалізації антикорупційної політики» та виокремлено такі його ознаки: 1) змістовно сформовано з сукупності правових заходів і засобів, які повинні відповідати стану суспільних відносин, умовам інтеграції до Європейського Союзу; 2) якісно є системою гарантій, що спрямовані на створення ефективних умов та практичне втілення напрямів діяльності держави у сфері запобігання та протидії корупції; 3) набуває юридично значущих наслідків виключно у тому випадку, коли його змістовні складові врегульовано нормами права (переважно нормами адміністративного права, що опосередковано специфікою запобігання корупції). Для цілей цього дослідження, забезпечення реалізації антикорупційної політики буде розглянуто з позиції його праксеологічного втілення, а не статичного тлумачення. Вказівка на останнє зроблена через детермінацію «механізму забезпечення реалізації державної антикорупційної політики». Встановлено, що механізм забезпечення реалізації антикорупційної політики – це якісно відокремлене явище правової системи, що є комплексом взаємопозв’язаних елементів, які створюють належні юридичні і фактичні можливості для повноцінного втілення сукупності правових заходів і засобів, спрямованих на формування необхідних умов та практичне втілення напрямів діяльності держави у сфері запобігання корупції.

Посилання

Негодченко О.В. Організаційно-правові засади діяльності органів внутрішніх справ щодо забезпечення прав і свобод людини : монографія. Д. : Вид-во Дніпропетр. ун-ту, 2003. 444 с.

Авер’янов В.Б. Доктринальні засади сучасного розвитку і реформування українського адміністративного права. Виконавча влада і адміністративне право / за заг. ред. В. Б. Авер’янова. К. : Вид. дім «ІнЮре», 2002. С. 60–73.

Романова А.А. Система забезпечення прав і свобод людини та громадянина в Україні. Форум права. 2012. № 2. С. 599–602.

Новий тлумачний словник української мови : у 3 т. / [укл. В. Яременко, О. Сліпушко]. К. : Аконіт, 2003. Т. 3: П–Я. 2003. 862 с.

Державне управління: проблеми адміністративно-правової теорії та практики / [заг. ред. В. Б. Авер’янов]. К. : Факт, 2003. 384 с.

Великий тлумачний словник сучасної української мови / [уклад. і голов. ред. В. Т. Бусол]. К. : Ірпінь: ВТФ «Перун», 2003. 1440 с.

Ткачова О. К. Теоретичні основи інституційних механізмів державного управління митною справою. Державне управління: удосконалення та розвиток. 2013. № 6. URL: http://www.dy.nayka.com.ua/?op=1&z=587

Чуйко З. Д. Конституційно-правовий механізм забезпечення національної безпеки України. Бюлетень Міністерства юстиції України. № 8. 2006. С. 81–89.

Савченко М. Д. Конституційний Суд і омбудсмен у державному механізмі захисту прав та свобод людини і громадянина. Вісник Конституційного Суду України. 2000. № 1. С. 68–83.

Волинка К. Г. Проблеми збереження прав і свобод особи в Україні. Людина і політика. 2000. № 1. С. 64–68.

Розпутенко І. В. Державна політика України в контексті геоекономічних змін. Науково-інформаційний вісник з державного управління. К. : НАДУ, 2009. № 2. С. 25–29.

Корецький М. Х. Державне управління аграрної сфери у ринковій економіці. К. : Вид-во УАДУ, 2002. 260 с.

Хвостіна І.М. Механізм управління розвитком підприємства. Інвестиції: практика та досвід. 2015. Вип. 1. С. 30–33.

Тиндик Н. П. Адміністративно-правовий механізм регулювання міграції в Україні : автореф. дис. ...д-ра юрид. наук : 12.00.07. Ірпінь, 2009. 40 с.

Галунько В.В., Курило В.І., Короєд С.О. та ін. Адміністративне право України : навчальний посібник. Т. 1. Загальне адміністративне право / за ред. проф. В.В. Галунька. Херсон : Грінь Д.С., 2015. 272 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-21

Як цитувати

Славицька, А. К. (2023). ПОНЯТТЯ МЕХАНІЗМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ АНТИКОРУПЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ. Київський часопис права, (1), 235-239. https://doi.org/10.32782/klj/2023.1.35

Номер

Розділ

АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВО І ПРОЦЕС, ФІНАНСОВЕ ПРАВО, ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРАВО