РЕЛІГІЙНІ НОРМИ В СТРУКТУРІ СИСТЕМИ ПРАВА

Автор(и)

  • М. С. Мельникович

DOI:

https://doi.org/10.32782/klj/2023.1.5

Ключові слова:

релігійні норми, норми права, правова система, система права, правове регулювання

Анотація

Актуальність статті полягає в тому, що у вітчизняній науковій історичній та правовій літературі мало приділяється уваги дослідженню взаємовпливу релігійних норм і правової системи щодо регулювання суспільних відносин. За таких умов виникає необхідність наукового осмислення релігійних норм як складового елементу системи права, а отже, і правової системи. В статті досліджено особливості місця та ролі релігійних норм як структурних елементів системи права. Автором визначено, що релігійні норми, з одного боку, виступають як фактори, що визначають зміст права, правової системи, з іншого – як форма зовнішнього виразу певних правил поведінки, що є спадщиною правової системи. Релігійні норми мають тісний зв’язок з системою джерел права: виступають як підґрунтя права, формують його внутрішній зміст або як фактор розвитку права. Через систему джерел права, як структурного елементу системи права, можна дослідити та визначити місце релігійних норм у складі правової системи, адже система права є структурним елементом правової системи. Релігійна норма, як важливий соціальний регулятор суспільних відносин, повинна бути орієнтиром для нормо творця. Релігійні і правові норми є одно порядковими соціальними явищами, об’єктивними регуляторами поведінки індивідів у суспільних відносинах. Релігійні норми мають визначати у нормотворчій сфері позитивного права основні цілі та нормативно-ціннісні орієнтири, що обумовлені моральними задачами, на які держава має орієнтуватись у сьогоденні та майбутньому. Зроблено висновок, що релігійні норми в структурі системи права можна розглядати в двох аспектах: релігійні норми як структурні елементи правової системи у матеріальному та формальному розумінні. Тобто релігійні норми, з одного боку, виступають як фактори, що визначають зміст права, правової системи, з іншого – як форма зовнішнього виразу певних правил поведінки, що є спадщиною правової системи. Вітчизняна історія знає чимало свідчень як про вплив християнства, а отже, і релігійних норм на формування та розвиток права, так і про факти безпосереднього відображення багатьох релігійних настанов у законодавстві.

Посилання

Бабій М. Свобода релігії і державно-конфесійні відносини в Україні. Актуальні питання соціально-значущої діяльності церков і релігійних організацій в Україні: зб. наук. і богослов. праць. К. 2004. С. 172–178.

Берченко Г. В. Конституційні засади громадянського суспільства в Україні : автореф. дис. канд. юрид. наук : 12.00.02 / Нац. ун-т «Юрид. акад. України імені Ярослава Мудрого». Х.: 2012. 20 с.

Бостан С. К. Проблеми пізнання причин і умов виникнення держави, її поняття та типології // Актуальні проблеми теорії держави та права. Ч. 1 / [С. М. Тимченко, С. К. Бостан, Н. М. Пархоменко та ін]. К.: КНТ. 2007. Розд. 3. С. 70–111.

Вступ до теорії правових систем / За заг. ред. О. В. Зайчука, Н. М. Оніщенко: монографія. К.: Юрид. думка, 2006. 349 с.

Друзенко Г. Інститут свободи совісті: міжнародні стандарти та законодавство України URL: http://referatu.com.ua/referats/135/18302/?page=68

Друзенко Г. Між традицією та свободою. Релігійна свобода URL: http://risu.org.ua/ua/index/expert_thought/analytic/10829/

Кудояр О. М. Державно-церковні відносини в Україні (ІХ–ХХ ст.). Християнство на межі тисячоліть (економічні, правові, історичні та культурологічні аспекти): матеріали Міжнар. молодіжної науково-практ. конф., 15–16 березня 2001 р.; ред. Л. І. Буряк. К., 2001. С. 150–153.

Музыченко П. П. История государства и права Украины : учебник. К.: Знання, 2001. 488 с.

Порівняльне правознавство: сучасний стан і перспективи розвитку: Зб. наук. статей / За ред. Ю. С. Шемшученка, О. В, Кресіна; Упор. О. В. Кресін, О. М. Редькіна, за участі К. О. Черніченка. К.: Інститут держави і права ім. В. М. Корецького HAH України, Таврійський національний університет ім. В. І. Вернадського, Київський університет права HAH України, 2006. С. 231.

Степовик Д. Церква і українська культура 20-х років: спільні ознаки духовного відродження. Український церковно-визвольний рух і утворення УАПЦ. Матер. наук. конф. К., 1997. С. 155.

Шемшученко Ю. С. Правова система. Великий юрид. енцикл. слов. / за ред. акад. НАН України. К. : Юрид. думка, 2007. С. 690–691.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-21

Як цитувати

Мельникович, М. С. (2023). РЕЛІГІЙНІ НОРМИ В СТРУКТУРІ СИСТЕМИ ПРАВА. Київський часопис права, (1), 36-40. https://doi.org/10.32782/klj/2023.1.5

Номер

Розділ

ТЕОРІЯ ТА ІСТОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА