ФІНАНСОВО-ПОДАТКОВИЙ НАГЛЯД ТА КОНТРОЛЬ В УКРАЇНІ: ІСТОРИКО-ПРАВОВІ МОДЕЛІ ТА ПРАОБРАЗИ

Автор(и)

  • Г. В. Россіхіна
  • В. В. Россіхін
  • Ільгар Вугар огли Гусейнов
  • С. В. Надобко

DOI:

https://doi.org/10.32782/klj/2022.3.14

Ключові слова:

фінансово-правові норми, податки, фінанси, фінансово-правова політика, правореалізаційні механізми, реалізація фінансових правовідносин

Анотація

Наукова стаття присвячена дослідженню та комплексному аналізу фінансово-податковому контролю та нагляду в Україні з позицій історико-правових моделей та праобразів. Зроблено висновок, що на рубежі ХХ століття здійснюється трансформація фінансово-податкової відповідальності шляхом її поділу на кримінальну та адміністративну, яка повинна була сприяти реалізації державних перетворень в політичному та ідеологічному контексті. Але, відсутність бажаних результатів та недостатність арсеналу правових норм перетворили інститут відповідальності в руках радянської системи у засіб партійної політики. Виходячи з того, що органи та їх посадові і службові особи не несли жодної відповідальності перед своїми громадянами, то їм надавалося право вчиняти будь-які дії направлені на укріплення радянської влади та системи, а населення сприймало такі дії як такі, що є повністю легітимними у відповідності до діючих правових норм. Платник податків вважався повністю буржуазним елементом та піддавався особливому контролю та переслідуванню. Відсутність протягом тривалого періоду адміністративного законодавства було пов’язано низьким рівнем юридичної техніки, систематизації правових норм та універсальністю норм кримінального законодавства, які підлягали довільному тлумаченню. Аналіз архівних даних свідчить, що величезну роль у процесі встановлення інституту дисциплінарної відповідальності по відношенню до службових та посадових осіб за порушення в сфері реалізації державної податкової політики, відіграли саме численні скарги платників податків на їх бездіяльність, беззаконня та безкінечні зловживання, хоча на законодавчому рівні такий вид відповідальності і був відсутнім. Констатовано, що жорсткий характер відповідальності за порушення в сфері оподаткування не залежно від хронологічних рамок пов’язано, в першу чергу, із постійним дефіцитом бюджетних коштів та повним ігноруванням будь-яких буржуазних принципів на зразок презумпції невинуватості, виходячи навіть не з їх правової природи, а через походження із буржуазних держав.

Посилання

Кудрявцев В. Н., Яковлев А. М. Основание уголовно-правового запрета: криминализация и декриминализация. Киев : Наука, 1982. 304 с.

Кузнецов А. П. Политика государства в налоговой сфере: уголовно-правовые средства и организационно-тактические методы. Харьков, 1995. 189 с.

Кучеров И. И. Налоги и криминал: историко-правовой анализ. Киев, 2000. 351 с.

Гернет М. Н., Трайнин А. Н. Уголовный кодекс: практический комментарий: с дополнениями и изменениями по 1 июня 1925 г. Харьков : Издательство «Право и Жизнь», 1925. 460 с.

Rossikhina, H., Svitlychna, Y., Brusakova, O. (2018). Local taxes and charges in local budgets’income generation. Baltic Journal of Economic Studies, 4(4), 291–294.

Герцензон А. А., Грингауз Ш. С., Дурманов Н. Д., Исаев М. М. История советского уголовного права. Харьков : Юрид. изд-во МЮ СССР, 1948. 466 c.

Харченко К. В. Власть, имущество, человек: передел собственности. Киев, 2000. 264 с.

Киселёв А. Ф., Щагин Э. М. Хрестоматия по отечественной истории 1914-1945 годов. Киев : Владос, 1996. 896 с.

Особлива продовольча податкова сесія народного суду по Зміївському повіту, м. Зміїв. ДАХО (Державний архів Харківської області). Ф. 4141. Оп. 1. Спр. 1.

Россіхін В. В. Роль та місце пенітенціарних установ в радянській моделі державності України : дис.... д-ра юрид. наук: 12.00.01. Харк. нац. ун-т внутр. справ. 2016.

Ізюмський окружний продовольчий комітет. ДАХО (Державний архів Харківської області). Ф. 1615. Оп. 1. Спр. 2.

Справи фінансових відділів при виконкомах по обкладанню промисловим податком приватних осіб (колекція особових справ платників податків). ДАКО (Державний архів Київської області). Ф. 2957. Оп. 1. Спр. 1.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-01-03

Як цитувати

Россіхіна, Г. В., Россіхін, В. В., Гусейнов, І. В. о., & Надобко, С. В. (2023). ФІНАНСОВО-ПОДАТКОВИЙ НАГЛЯД ТА КОНТРОЛЬ В УКРАЇНІ: ІСТОРИКО-ПРАВОВІ МОДЕЛІ ТА ПРАОБРАЗИ. Київський часопис права, (3), 92-97. https://doi.org/10.32782/klj/2022.3.14

Номер

Розділ

АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВО І ПРОЦЕС, ФІНАНСОВЕ ПРАВО, ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРАВО