ВІРТУАЛЬНЕ ДИПЛОМАТИЧНЕ ПРЕДСТАВНИЦТВО: АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ

Автор(и)

  • М. В. Маркарян

DOI:

https://doi.org/10.32782/klj/2021.2.3

Ключові слова:

віртуальне дипломатичне представництво, Посольство України з резиденцією Надзвичайного і Повноважного Посла України в Києві, посольство, дипломатичні відносини, дипломатична присутність

Анотація

У науковій статті проаналізовано сучасні світові тенденції цифрової трансформації у сфері дипломатичних і консульських відносин, передусім щодо утворення віртуального дипломатичного пред- ставництва. Враховуючи, що в різних країнах назва цього інституту відрізняється, використовувався дореч- ний на думку автора узагальнюючий термін – віртуальне дипломатичне представництво. З огляду на світову практику утворення віртуальних дипломатичних представництв було виокремлено основні випадки, у яких країни вирішують реалізовувати свою дипломатичну присутність саме в такій формі. З’ясовано особливості функціонування інституту віртуальних дипломатичних представництв Сполу- чених Штатів Америки (наприклад, в Ірані, Сан Марино, Республіці Сейшельські острови, Мальдівській Республіці тощо). Визначено відмінність Віртуального посольства США в Ірані від решти віртуальних посольств (Virtual Embassy) та інших віртуальних представництв (Virtual Presence Post). Здійснено огляд передового сінгапурського досвіду у досліджуваному питанні, як такого, що найбільше відповідає вітчизняним поки ще декларативним новаціям. У багатьох іноземних країнах Сінгапуром ство- ренні посольства із резиденцією посла в Міністерстві закордонних справ Сінгапуру, зокрема такий формат посольства функціонує і в Україні. У статті висвітлюється позиція Міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, а також вітчизняних науковців щодо перспектив впровадження таких інституцій в Україні. У прийнятому 7 червня 2018 році Законі України «Про дипломатичну службу» запроваджено новий вид закордонної дипломатичної установи – Посольства України з резиденцією Надзвичайного і Повноважного Посла України в Києві. Однак аналіз чинного законодавства України дає підстави вважати, що правове забез- печення діяльності інституту «віртуальних дипломатичних представництв» в Україні наразі є недостатнім і не передбачає реального механізму реалізації цієї новації. Доказом чого слугує і відсутність створених таких інституцій серед закордонних дипломатичних установ України. Тому автором акцентується увага на нагальній необхідності законодавчого врегулювання питань, пов’язаних із утворенням та функціонуванням Посольств України з резиденцією Посла України в Києві.

Посилання

Ilan Manor. Ambassadors in Digital Age. URL: https://diplomatmagazine.com/ambassadors-in-digital-age.

Official Website of U.S. Department of State. URL: https://careers.state.gov/learn/what-we-do/where-we-work.

Терещук В.І. Роль Інтернету у процесах трансформації дипломатичної діяльності держави: досвід США та виклики для України. Міжнародні відносини. Серія: Політичні науки. 2015. № 6. С. 1-14.

Official Website of U.S. Virtual Embassy Iran. URL: https://ir.usembassy.gov/tehran.

Official Website of U.S. Virtual Embassy to San Marino. URL: https://sm.usmission.gov.

Official Website of Ministry of Foreign Affairs of Singapore. URL: https://www.mfa.gov.sg/Overseas-Missions/Find-A-Singapore-Overseas-Mission.

Офіційний сайт Міністерства закордонних справ України. URL: https://mfa.gov.ua/embassies/respublikasingapur.

Про дипломатичну службу: Закон України від 07.06.2018 р. № 2449-VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2449-19#Text.

Положення про закордонні дипломатичні установи України, затверджене Указом Президента України від 15 березня 2021 року № 99/2021. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/99/2021#Text.

Дмитро Кулеба: нові стандарти роботи посольств зроблять їх ще більш ефективними та мобільними. URL: https://mfa.gov.ua/news/dmitro-kuleba-novi-standarti-roboti-posolstv-zroblyat-yih-shche-bilsh-efektivnimita-mobilnimi.

Габер Євгенія. Поствірусна дипломатія: як сучасні технології та карантин змінюють міжнародні відносини. URL: https://www.eurointegration.com.ua/articles/2020/04/23/7109048.

Федчишин А.С. Дипломатична служба України: організаційно-правові засади: дис. … д-ра юрид. наук, 2021. 511 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-08-04

Як цитувати

Маркарян, М. В. (2021). ВІРТУАЛЬНЕ ДИПЛОМАТИЧНЕ ПРЕДСТАВНИЦТВО: АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ. Київський часопис права, (2), 18-22. https://doi.org/10.32782/klj/2021.2.3

Номер

Розділ

ТЕОРІЯ ТА ІСТОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА