КРИМІНОЛОГІЧНА ТИПОЛОГІЯ ОСОБИСТОСТІ ЗЛОЧИНЦЯ, ЩО ВЧИНЯЄ ШАХРАЙСТВО В СКЛАДІ ОРГАНІЗОВАНОЇ ГРУПИ

Автор(и)

  • Г. В. Недзельська

DOI:

https://doi.org/10.32782/klj/2021.4.42

Ключові слова:

особистість, тип, типологія, шахрайство.

Анотація

Кризові явища в економіці визначили нарощування в суспільстві криміногенного потенціа-лу. Поляризація рівня життя, зникнення моральних норм, що здавалися непорушними, виникнення нових,часом діаметрально протилежних моральних цінностей і життєвих орієнтирів – усе це породило винятковускладність кримінальної ситуації в Україні. Також спостерігається тенденція до значних якісних змін самоїзлочинності. Зокрема, на перші позиції виходять корисливі злочини, до яких належить шахрайство.Шахрайство набуває все більш витончених форм, пристосовуючись до нових суспільно-економічнихвідносин, використовуючи недоліки правового регулювання економічних процесів і прорахунки в роботіправоохоронних органів. Будучи переважно латентним злочином, становить складність як теоретичногойого роз’яснення, так практичного притягнення винних до відповідальності. Ситуація посилюється щей тим, що шахраї об’єднуються в добре організовані злочинні групи, які, своєю чергою, входять до зло-чинних спільнот.Розглядаються актуальні питання, що стосуються особи злочинця, які не лише засновані на статистичнихданих, а й підкріплюються відомостями, отриманими під час вивчення кримінальних проваджень, проведе-ного опитування та інтерв’ювання. У науковий обіг уводиться авторська типологія особистості, що вчиняєшахрайство в складі організованої групи.Типологія спирається на виявлення подібності й відмінності досліджуваних об’єктів, прагне відобразитиїх будову, виявити їх закономірності. При побудові типології, на відміну від класифікації, не потрібно виді-ляти всі без винятку типи, складові частини пізнаваного об’єкта. Типологія більшою мірою, ніж класифіка-ція, дає змогу зрозуміти причини злочинної поведінки, забезпечує наукове пояснення різних явищ.Практичне значення вивчення типологічних характеристик особистості, що вчиняє шахрайство в складіорганізованої групи, полягає в тому, що воно дає змогу розкрити природу, причини, закономірності заро-дження й розвитку поведінки цього типу особистості та залежно від типологічних особливостей конкретнихосіб, їх належності до певної моделі прогнозувати злочинну поведінку й диференційовано будувати профі-лактичну роботу.Варто зазначити, що типологія особистості, що вчиняє шахрайство в складі організованої групи, можебути побудована на різних ознаках і критеріях. У статті зупинимо свою увагу на тих, які найповніше харак-теризують особистість, що вчиняє шахрайство в складі організованої групи.

Посилання

Орлова Ю.Р., Гусєва О.М. Кримінологічні особливості особистості неповнолітніх жіночої статі, яківчинили корисливо-насильницькі злочини. Юридична психологія. 2008. № 4. С. 19–23.

Криминология : учебник / под ред. В.Н. Бурлакова, В.П. Сальникова. Санкт-Петербург : Лань,1998. 576 с.

Алиева Д.Н. Мошенничество: уголовно-правовой и криминологический анализ (по материалам Рес-публики Дагестан): дисс. … канд. юрид. наук. Махачкала, 2005. 189 с.

Макаренко А.С. Педагогическая поэма / сост., вступ. ст., пояснения С. Невская. Москва, 2003. 736 с.

Вебер М. Исследования по методологии наук. Москва : ИНИОН, 1980. С. 33.

Окружко В.Ю. Современное мошенничество: криминологическая характеристика и предупрежде-ние : дисс. … канд. юрид. наук : 12.00.08. Ростов-на-Дону, 2009. 182 с.

Джафарли В.Ф. Совершенствование деятельности ОВД в борьбе с банковскими «электронными»хищениями. Российский следователь. 2003. № 4. С. 31.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-04-22

Як цитувати

Недзельська, Г. В. (2022). КРИМІНОЛОГІЧНА ТИПОЛОГІЯ ОСОБИСТОСТІ ЗЛОЧИНЦЯ, ЩО ВЧИНЯЄ ШАХРАЙСТВО В СКЛАДІ ОРГАНІЗОВАНОЇ ГРУПИ. Київський часопис права, (4), 276-281. https://doi.org/10.32782/klj/2021.4.42

Номер

Розділ

КРИМІНАЛЬНЕ ПРАВО, КРИМІНОЛОГІЯ