ЖЕРТВА НАСИЛЬНИЦЬКИХ ЗЛОЧИНІВ – КЛЮЧОВЕ ПОНЯТТЯ ВІКТИМОЛОГІЇ

Автор(и)

  • Р. В. Лех

DOI:

https://doi.org/10.32782/klj/2021.4.41

Ключові слова:

жертва, поведінка, форма, класифікація.

Анотація

Україна на сучасному етапі свого розвитку переживає глибоку соціальну та політичну кризу, а в їїмежах і стан усе більшої криміналізації багатьох сфер життєдіяльності, і на рівні масових явищ, і на індивідуаль-ному рівні. Наслідком такої негативної ситуації є погіршення контролю з боку держави над злочинністю (від їїіндивідуальних проявів до терористичних), зниження життєвого рівня багатьох сімей, підвищена чутливість соці-уму до психологічно подразнювальних факторів, правовий нігілізм і, як результат, сплеск насильства. Це потребуєвід практиків і науковців продовження вивчення цього явища та вироблення адекватних профілактичних, кримі-нологічних, кримінально-правових тощо заходів для нейтралізації загроз і загалом можливості його спричинення.Вивчення насильства неможливе без вивчення його наслідків і передумов, а також об’єкта такого насильства.Інтерес до потерпілого, власне, і зумовлений тим, що він є необхідним елементом криміногенного кон-флікту – одного зі складників, поряд із особою злочинця, кримінально-насильницької поведінки. Та й кри-мінологічна характеристика особи, що вчиняє насильницькі дії, буде цінною та повною лише за умовидоповнення її віктимологічними характеристиками. У такому разі матимемо змогу уникнути однобічностікримінологічних досліджень, де особа й поведінка злочинця не доповнюються характеристиками жертвизлочину, а розглядаються окремо, без зв’язку одна з одною. Вивчаючи жертву в різних аспектах і її рольу генезисі злочину, кримінальна віктимологія виходить із того, що поведінка особи за своєю природою можебути не тільки злочинною, а й необачною, ризикованою, легковажною, розпущеною, інколи провокаційною,отже, небезпечною для самої себе, що, природно, збільшує її схильність до злочинних зазіхань. У цьомуплані додаткового значення набувають характеристики особи: вік, стать, соціальний статус, виконувані соці-альні ролі, професія, готовність діяти в критичній ситуації певним чином, а також навколишнє середовище,конкретна ситуація, поводження третіх осіб тощо. Сполучення об’єктивних і суб’єктивних чинників і їх вза-ємодія впливають на здатність тієї або іншої особи стати потерпілою від злочину.

Посилання

Хохлыст Б.Н. Факторы, формирующие виктимность. Вопросы борьбы с преступностью. Москва,1984. Вып. 41. С. 57.

Hentig Н. The criminal and his Victim. New Haven, Yale Univ. Press, 1948.

Понтер Кайзер. Криминология. Mосква : Юрид. лит., 1979. 319 с.

Кримінологічна віктимологія : посібник / за заг. ред. професора О.М. Джужі. Київ : Київ. нац. ун-твнутр. справ, 2006. 416 с.

Криминология : учебник / В.Г. Лихолоб, В.П. Филонов, О.И. Коваленко, А.Е. Михайлов. Киев-Донецк,1997. 398 с.

Кримінологія : підручник / за заг. ред. О.М. Джужі. Київ : Юрінком Інтер, 2002. 468 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-04-22

Як цитувати

Лех, Р. В. (2022). ЖЕРТВА НАСИЛЬНИЦЬКИХ ЗЛОЧИНІВ – КЛЮЧОВЕ ПОНЯТТЯ ВІКТИМОЛОГІЇ. Київський часопис права, (4), 271-275. https://doi.org/10.32782/klj/2021.4.41

Номер

Розділ

КРИМІНАЛЬНЕ ПРАВО, КРИМІНОЛОГІЯ