ПОНЯТТЯ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ЦИФРОВІЗАЦІЇ У СФЕРІ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ

Автор(и)

  • С. В. Чорний

DOI:

https://doi.org/10.32782/klj/2021.4.34

Ключові слова:

цифровізація, публічне управління, метод діяльності публічної адміністрації, глобаліза- ція, інформаційні процеси.

Анотація

У статті автором наведено поняття та визначені перспективи розвитку цифровізації У сферіпублічного управління в Україні.Відзначено, що цифровізація має на меті не автоматизацію процесу діяльності, а зміну самого продукту,характеру та сутності системи діяльності, взаємодії, що кардинально відрізняє даний термін від автомати-зації. Автоматизація має на меті покращення певної діяльності завдяки технічним можливостям, що змінюєспосіб ведення справи. Водночас автоматизація сьогодні забуває нових характеристик, що з’єднує її потрохиіз цифровізацією.Автором запропоновано розуміти цифровізацію як системний метод, що ґрунтується на загальній авто-матизації та реалізується шляхом запровадження цифрових технологій у роботу підприємств, установ такомпаній, з метою пришвидшення взаємообміну, надання сервісних послуг, захищення інформації, доступ-ності до ресурсів та, головне, підвищення ефективності їхньої роботи.Визначено, що цифровізація публічної адміністрації передбачає застосування стратегічних технологійпублічного адміністрування, як-от: упровадження «цифрового» робочого місця; публічна адміністраціяпотребує нових методів виявлення та розуміння потреб і бажань громадян; використання соціальних мережта комунікацій для їхнього активного залучення до політичних процесів; забезпечення можливості грома-дянам долучатися на їхніх власних умовах; підтримка персоналізації тощо; доступ до інформаційних баз якінструменту оцінки та контролю роботи влади та держави; штучний інтелект не обмежений у сприйняттідекількома показниками, допомагає обробляти тисячі параметрів і обирати оптимальні рішення; електро-нна ідентифікація громадян (е-ID); державні установи орієнтовані на одночасне поліпшення якості послуг,оптимізацію кількості службовців та зменшення витрат; це технологія розподіленої однорангової мережізагального користування, що може зберігати інформацію про транзакції (правочини) на постійній основіі без можливості її зміни, яка захищена криптографічними засобами, має назву «блокчейн»; використання«великих даних»; застосування публічною адміністрацією технологій «розумні» машини та засоби.

Посилання

Communication from the commission to the European Parliament, the Council, the European Economic andSocial Committee and the Committee of the Regions: A Digital Agenda for Europe. Brussels, 2010. URL: http://eur-lex. europa.eu/legal-content/EN/TXT/HTML/?uri=CELEX:52010DC0245R(01)&from=EN.

Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Реформи галузі інформаційно-комунікацій-них технологій та розвиток інформаційного простору України» : постанова Верховної Ради України від31 березня 2016 р. № 1073–VIII. URL: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1073-19.

Про схвалення Концепції розвитку цифрової економіки та суспільства України на 2018–2020 рр. тазатвердження плану заходів щодо її реалізації : розпорядження Кабінету Міністрів України від 17 січня2018 р. № 67-р. URL: https://www.kmu.gov.ua/ua/npas/proshvalennya-koncepciyi-rozvitku-cifrovoyi-ekonomiki-ta-suspilstva-ukrayini-na-20182020-rokita-zatverdzhennya-planu-zahodiv-shodo-yiyi-realizaciyi.

Про схвалення Концепції розвитку електронного урядування в Україні : розпорядження Кабінету Міні-стрів України від 13 грудня 2010 р. № 2250-р. URL: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/2250-2010-%D1%80.

Деякі питання оптимізації системи центральних органів виконавчої влади : постанова Кабінету Міні-стрів України від 2 вересня 2019 р. № 829. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/829-2019-%D0%BF#Text.

Питання Міністерства цифрової трансформації : постанова Кабінету Міністрів України від 18 вересня2019 р. № 856. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/856-2019-%D0%BF#Text.

Чередніченко Н.С. Цифровізація державного управління URL: https://conf.ztu.edu.ua/wp-content/uploads/2021/01/354.pdf.

Цифровізація. URL: https://iie.org.ua/wp-content/uploads/2019/02/Prezentatsiya_Margarita-szhatyiy.pdf.

Цифровизация отраслей экономики. URL: http://giprosvjaz.by/ru/news/cifrovizaciya-otraslej-ekonomiki-1497.

Технологии цифровизации – настала эпоха перемен. URL: https://center2m.ru/digitalization-technologies.

Анисимова А.С. Автоматизация 2.0: на пути к полной цифровизации. URL: https://vc.ru/ml/250263-avtomatizaciya-2-0-na-puti-k-polnoy-cifrovizacii.

Вичугова А.А. Разработка модели данных информационной системы поддержки жизненногоцикла изделий для задач космического приборостроения. Программные продукты и системы. 2013№ 3. С. 209–215. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/razrabotka-modeli-dannyh-informatsionnoy-sistemy-podderzhki-zhiznennogo-tsikla-izdeliy-dlya-zadach-kosmicheskogo-priborostroeniya.

Цифровизация и автоматизация – не одно и то же: разбираем 5 основных отличий. URL: https://www.bigdataschool.ru/.

Цифровизация сфер и отраслей экономики республики Беларусь. URL: https://www.itu.int/en/ITU-D.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-04-22

Як цитувати

Чорний, С. В. (2022). ПОНЯТТЯ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ЦИФРОВІЗАЦІЇ У СФЕРІ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ . Київський часопис права, (4), 224-229. https://doi.org/10.32782/klj/2021.4.34

Номер

Розділ

АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВО І ПРОЦЕС, ФІНАНСОВЕ ПРАВО, ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРАВО