ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВА ХАРАКТЕРИСТИКА НАПРЯМІВ ТА ВИДІВ СФЕРИ АКВАКУЛЬТУРИ

Автор(и)

  • К. Г. Талдонова

DOI:

https://doi.org/10.32782/klj/2021.4.32

Ключові слова:

аквакультура, класифікація, види, напрями, сфера.

Анотація

У науковій статті схарактеризовано напрями та види сфери аквакультури.Відзначено, що аквакультура має розгалужену структуру та системний зміст. Класифікація видів аква-культури дає можливість не лише узагальнити наявну інформацію про види, а й відкриває особливості окре-мих видів аквакультури щодо їх дослідження та внесення пропозицій щодо вдосконалення їх публічногоадміністрування.Аргументовано, що, спираючись на методи пізнання, класифікацію щодо сфери аквакультури, необхіднозазначити, що аквакультура за напрямами розподіляється на:– товарну – вирощування товарної риби та її реалізація;– відтворення водних біоресурсів – діяльність суб’єктів аквакультури, що пов’язана із вселенням у водні об’єкти гідробіонтів для відновлення їхніх популяцій та поповнення запасів риби;– надання рекреаційних послуг – діяльність, пов’язана з організацією відпочинку громадян, наданняправа спортивного та любительського рибальства, зелений туризм тощо [1].Доведено, що напрями сфери аквакультури – це цілеспрямована реалізація поставлених завдань щодостворення, перероблення та реалізації об’єктів аквакультури з метою задоволення продовольчих потреб сус-пільства даним видом продукції.Охарактеризовано зміст напрямів та види сфери аквакультури, як-от: товарна аквакультура (означає змісті особливості розведення, зокрема й вирощування, водних біоресурсів у напіввільних умовах або штучноствореному середовищі, їх видобутку (вилов) із подальшою реалізацією уловів водних біоресурсів); від-творення водних біоресурсів (проводиться шляхом розведення, вселення, переселення водних біоресурсів);рекреаційні послуги (будь-яка діяльність чи вигода, яку надають клієнтові на спеціалізованих територіяхпоза місцем його постійного проживання, і у вільний від роботи час, щоб відновити його фізичні та психо-логічні сили, задовольнити спортивні, оздоровчі, пізнавальні інтереси тощо); випасна аквакультура (в озе-рах, ріках та водосховищах являє собою найбільш економічний метод одержання рибної продукції завдякивикористанню штучної кормової бази, сонячної енергії, круговороту речовин тощо); індустріальна аквакуль-тура (відтворення та нагул цінних видів риб у водоймах-охолоджувачах, садкових та басейнових рибних господарствах; вирощування риби в системах із зворотним водопостачанням); марикультура, рекреаційнааквакультура та декоративна (направлена на вирощування водних тварин і рослин для прикраси невеликихприродних і штучних водойм).

Посилання

Аквакультура: її види та напрями. URL: https://kv.darg.gov.ua/_akvakuljtura_jiji_vidi_ta_0_0_0_844_1.html.

Статистичні дані Державного агентства меліорації та рибного господарства України. URL: https://darg.gov.ua/_polozhennja_0_13_menu_0_1.html.

Вдовенко Н.М. Державне регулювання розвитку аквакультури в Україні : монографія. Київ : Кондор,2013. 464 с.

Про аквакультуру : Закон України від 18 вересня 2012 р. № 5293–VI. Відомості Верховної Ради Укра-їни. 2013. № 43. Ст. 616

Порядок штучного розведення (відтворення), вирощування водних біоресурсів та їх використання :наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 7 липня 2012 р. № 414. URL: https://zakon.rada.gov.ua.

Оверковська Т.К. Правові засади охорони водних біоресурсів у сфері аквакультури. Підприємництво,господарство і право. 2019. № 3. С. 122–126.

Сучасна аквакультура: від теорії до практики / Ю.Є. Шарило та ін. Київ : Простобук, 2016. 119 с.

Фоменко Н.В. Рекреаційні ресурси та курортологія : навчальний посібник. Київ, 2007. 312 с.

Wortley J. Recreational fisheries. Review of inland fisheries and aquaculture in the EIFAC area by subregionand subsector / ed. K. O’Grady). J. Wortley // FAO Fish. Rep. 509. Suppl. l. Rome, 1995. P. 60–72.

Сучасні різновиди туризму : навчальний посібник / М.П. Кляп, Ф.Ф. Шандор. Київ : Знання, 2011.334 с.

Біологічне різноманіття України. Дніпропетровська область. Круглороті (Cyclostomata). Риби (Pisces) /В.Л. Булахов та ін. Дніпропетровськ : Вид-во Дніпропетр. ун-ту, 2008. 304 с.

Новіцький Р.О. Рекреаційне рибальство в Україні: масштаби, обсяги, розвиток. URL: http://dogodpi.com.ua/4111-2/.

Величко В.В. Організація рекреаційних послуг. URL: https://tourlib.net/books_ukr/velychko2-1.htm.

Білявцева В.В., Мушит С.О., Сироватко К.М. Основи акваріумістики : навчальний посібник для сту-дентів вищих навчальних закладів. Вінниця, 2020. 233 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-04-22

Як цитувати

Талдонова, К. Г. (2022). ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВА ХАРАКТЕРИСТИКА НАПРЯМІВ ТА ВИДІВ СФЕРИ АКВАКУЛЬТУРИ. Київський часопис права, (4), 211-217. https://doi.org/10.32782/klj/2021.4.32

Номер

Розділ

АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВО І ПРОЦЕС, ФІНАНСОВЕ ПРАВО, ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРАВО