ПРИНЦИПИ ПОДАТКОВОГО ПРАВА ТА ЇХНЄ ЗНАЧЕННЯ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ПОСЛІДОВНОГО РОЗВИТКУ ПРОЦЕДУР ПОДАТКОВОГО КОНТРОЛЮ

Автор(и)

  • С. А. Данієлян

DOI:

https://doi.org/10.32782/klj/2021.4.26

Ключові слова:

принципи податкового права, самобутні принципи, процедури податкового контролю, сфера оподаткування, податкове законодавство.

Анотація

Метою роботи є ґрунтовне дослідження принципів податкового права та аналіз їх значен-ня у забезпеченні послідовного розвитку процедур податкового контролю. Автором зазначено, що галузевіпринципи права можуть бути двох типів, зокрема галузево обумовлена адаптація загальних принципів праваі самобутні принципи конкретної галузі права. Відмічено, що система принципів податкового законодавстваотримує свою формалізацію в межах ст. 4 Податкового кодексу України («Основні засади податкового зако-нодавства України»). Автор відмежовує самобутні принципи податкового права від галузево-адаптованихзагальних принципів права, закріплених у податковому законодавстві, та наголошує на тому, що кожен ізсамобутніх принципів податкового права має пряму спеціалізацію та орієнтованість на регулювання сфериоподаткування. На переконання автора, принципи податкового права є прямо або непрямо закріпленимиположеннями найвищої міри імперативності, що виступають основою для регламентації податкових від-носин. Автором детально розглянуто та схарактеризовано закріплення принципів податкового права у нор-мативно-правових актах, нормативних договорах, в актах судової правотворчості та у правовій доктрині.Понятійно-категоріальний підхід, застосований нормотворцем у ст. 4 Податкового кодексу України, свід-чить про те, що законодавець застосував у цьому випадку комплексний теоретичний підхід до формуваннянормативних конструкцій відповідної статті.

Посилання

Товкун Л. В. Принципи податкового права і податкова політика. Державне будівництво та місцеве само-врядування. 2013. Вип. 25. С. 150-158. URL: https://dspace.nlu.edu.ua/bitstream/123456789/6597/1/Tovkun.pdf.

Кармаліта М. В. Принципи податкового права як прояв балансу приватного та публічного інтересу.Право та державне управління. 2020. Т.1, № 1. С. 56-62. URL: http://pdu-journal.kpu.zp.ua/archive/1_2020/tom_1/11.pdf.

Браславський Р. Г. Принципи податкового права України. Дис… доктора юридичних наук. 2019. С. 453.URL: http://surl.li/bgwcd.4. Податковий кодекс України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17#Text.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-04-22

Як цитувати

Данієлян, С. А. (2022). ПРИНЦИПИ ПОДАТКОВОГО ПРАВА ТА ЇХНЄ ЗНАЧЕННЯ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ПОСЛІДОВНОГО РОЗВИТКУ ПРОЦЕДУР ПОДАТКОВОГО КОНТРОЛЮ. Київський часопис права, (4), 179-184. https://doi.org/10.32782/klj/2021.4.26

Номер

Розділ

АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВО І ПРОЦЕС, ФІНАНСОВЕ ПРАВО, ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРАВО