СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ Й ПЕРСПЕКТИВИ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ ПРИНЦИПУ ЄДНОСТІ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ ТА БУДІВЕЛЬ І СПОРУД, ЯКІ НА НІЙ РОЗТАШОВАНІ

Автор(и)

  • А. М. Мірошниченко

DOI:

https://doi.org/10.32782/klj/2021.4.23

Ключові слова:

земельна ділянка, будівлі і споруди, нерухоме майно, державна реєстрація об’єктів неру- хомого майна, Державний земельний кадастр.

Анотація

Актуальність статті полягає в тому, що в сучасних умовах усе більшою стає потреба цілісногосприйняття земельної ділянки й будівель і споруд, що на ній розташовані. Численні правові проблеми ство-рюють ситуації, коли в особи оформлене право на нерухоме майно – будівлі та споруди, але при цьому немаєправ на земельну ділянку. Використання принципу єдності в таких випадках є ускладненим хоча б через те,що на земельній ділянці можуть бути розташовані кілька будівель і споруд або ж частини однієї й тієї самоїбудівлі можуть належати різним власникам. Існують і ситуації, коли власник земельної ділянки претендує набудівлю, яка в силу різних обставин йому не належить на праві власності, або ж намагається створити длявласника будівлі перешкоди в її використанні, змушуючи до відчуження на невигідних умовах. Стаття при-свячена давній проблемі сприйняття земельної ділянки та будівель і споруд, що на ній розташовані, як єди-ного цілого і єдиного об’єкта правовідносин. Незважаючи на те що таке сприйняття видається очевидним,а також на багатий досвід правового регулювання відносин на засадах єдності земельної ділянки та буді-вель і споруд, які на ній розташовані, в Україні сьогодні правові конфлікти між власниками й володільцямиземельних ділянок і нерухомого майна є досить поширеним явищем. У роботі аналізуються причини, щопризводять до подібних протиріч, головними з яких є своєрідний розвиток та еволюція вітчизняної правовоїсистеми, яка тривалий час допускала окремий оборот зведеній на земельній ділянці нерухомості окремо відсамої земельної ділянки. Хоча можливості для такого окремого обороту останній часом були істотно звуже-ні, досі закон допускає виникнення права власності на нерухомість, розташовану на чужій землі. Визначено,що принцип єдності земельної ділянки й будівель і споруд, на ній розташованих, – це керівна ідея, призна-ченням якої є виключення ситуацій, у яких будівля й земельна ділянка є об’єктами конкуруючих прав таінтересів різних суб’єктів, а в разі, якщо така конкуренція прав виникла з різних причин, принцип має бутидороговказом щодо того, як цю ситуацію цивілізовано вирішити з максимальним урахуванням інтересів усіхсуб’єктів, які добросовісно набули свої права, що вступили згодом у протиріччя.

Посилання

Кассо Л. Здания на чужой земле. Москва : Изд. книжного магазина И.К. Голубева под фирмою «Пра-воведение», 1905. 42 с.

Bundesministerium der Justiz und für Verbraucherschutz. Bürgerliches Gesetzbuch (BGB). URL: https://www.gesetze-im-internet.de/bgb/__94.html.

Закон про житлову власність (Bundesministerium der Justiz und für Verbraucherschutz. Gesetz über dasWohnungseigentum und das Dauerwohnrecht (Wohnungseigentumsgesetz). URL: https://www.gesetze-im-internet.de/woeigg/WEG.pdf).

Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних з орендою земельних ділянок (за мате-ріалами справ, розглянутих у касаційному порядку Вищим господарським судом України) : Оглядо-вий лист Вищого господарського суду України від 30.11.2007 № 01-8/918. URL: http://www.arbitr.gov.ua/documents/01-8_918_2007-11-30.html.

Постанова ВСУ від 29.05.2018 у справі № 915/101/15. URL: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/74538897.

Постанова КЦС ВСУ від 28.02.2019 у справі № 753/15291/16-ц. URL: http://reyestr.court.gov.ua/Review/80235174.

Мірошниченко А.М. Науковий висновок у справі № 916/2791/13. URL: https://univ-kiev.academia.edu/AnatoliiMiroshnychenko.

Шершеневич Г.Ф. Избранное. Москва : Статут, 2017. Т. 5 : Учебник русского гражданского права /вступ. слово, сост. : П.В. Крашенинников. С. 305.

Мірошниченко А., Ріпенко А. Будівлі на чужій землі. Теоретичні перспективи, деякі практичні поради.Землевпорядний вісник України. 2012. № 2. С. 34–39.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-04-22

Як цитувати

Мірошниченко, А. М. (2022). СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ Й ПЕРСПЕКТИВИ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ ПРИНЦИПУ ЄДНОСТІ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ ТА БУДІВЕЛЬ І СПОРУД, ЯКІ НА НІЙ РОЗТАШОВАНІ. Київський часопис права, (4), 160-164. https://doi.org/10.32782/klj/2021.4.23

Номер

Розділ

ЕКОЛОГІЧНЕ І ЗЕМЕЛЬНЕ ПРАВО