ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • О. В. Скочиляс-Павлів
  • Д. О. Вєренцова

DOI:

https://doi.org/10.32782/klj/2021.4.21

Ключові слова:

трудові відносини, цифровізація, реєстр застрахованих осіб, електронні трудові книж- ки, електронні листки непрацездатності.

Анотація

У статті розглядаються практичні аспекти цифровізації трудових відносин в Україні. Звер-тається увага на процес запровадження електронних трудових книжок, які є аналогом паперової трудовоїкнижки в електронному форматі і являють собою відомості про трудову діяльність особи, які містятьсяв Реєстрі застрахованих осіб. Вказано, що ведення електронної трудової книжки здійснюється через Порталелектронних послуг Пенсійного фонду України шляхом подання інформації працівником щодо себе особис-то або роботодавцем щодо своїх працівників. На роботодавців покладено обов’язок передавати в Пенсійнийфонд України скановані копії трудових книжок для оцифрування. Описуються проблеми, які виникають напрактиці під час ведення електронних трудових книжок, та шляхи їх вирішення.Розглянуто процес запровадження електронних листків непрацездатності, які з 1 жовтня 2021 р. видають-ся лише в електронній формі. Електронні листки непрацездатності тісно пов’язані з Реєстром застрахованихосіб. Якщо в Реєстрі відсутні відомості про особу – електронний листок непрацездатності не сформується,що створює суттєві складнощі для новоприйнятих працівників та їхніх роботодавців. У такому разі єдинимваріантом є звернення особи до роботодавця із проханням подання довідкового звіту щодо сум нарахованогоєдиного соціального внеску. Таке ж правило необхідно застосовувати і в разі виникненні ситуації, коли елек-тронний листок непрацездатності новоприйнятого працівника не відображається в кабінеті страхувальникана Порталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Отже, необхідні зміни до законодавства, щодозволять формування електронних листків непрацездатності одразу після подання роботодавцем повідо-млень про прийняття працівника на роботу до підрозділів Державної податкової служби.

Посилання

Юридична газета онлайн : всеукраїнське професійне юридичне видання. URL: https://yur-gazeta.com.

Про затвердження Положення про реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язковогодержавного соціального страхування : постанова Правління Пенсійного фонду України від 18.06.2014 р.№ 10–1. URL: https://rada.gov.ua.

Звіт про роботу органів Пенсійного фонду України за 9 місяців 2021 р. URL: https://pfu.gov.ua.

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівникав електронній формі : Закон України від 05.02.2021 р. № 1217–IX. URL: https://rada.gov.ua.

Кодекс законів про працю України : Закон від 10.12.1971 р. № 322–VIII. URL: https://rada.gov.ua.

Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подання єдиної звітності з єдиного внескуна загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб : проєкт законуУкраїни від 30.09.2021 р. № 6120. URL: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=72909.

Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньоїперевірки : наказ Міністерства охорони здоров’я України від 01.06.2021 р. № 1066. URL: https://rada.gov.ua.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-04-22

Як цитувати

Скочиляс-Павлів, О. В., & Вєренцова, Д. О. (2022). ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН В УКРАЇНІ. Київський часопис права, (4), 149-153. https://doi.org/10.32782/klj/2021.4.21

Номер

Розділ

ТРУДОВЕ ПРАВО, ПРАВО СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають