ФЕНОМЕН БЕЗПЕКИ У ЦИВІЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ

Автор(и)

  • С. B. Дяченко
  • С. Л. Корнійчук

DOI:

https://doi.org/10.32782/klj/2021.4.15

Ключові слова:

безпека, правова безпека, процесуально-правова безпека, феномен безпеки, безпека у цивільному процесі, цивільне процесуальне право, цивільний процес.

Анотація

У статті наведено результати дослідження із проблеми визначення процесуальної безпе-ки в межах організації цивільного судочинства. Предметом дослідження стала процесуальна безпека яксамостійний напрямок забезпечення правової безпеки, що здійснюється у сфері цивільного судочинстваі розуміється як стан захищеності встановлених законом об'єктів охорони і захисту, які мають інтерес длягромадян, суспільства і держави. Метою цієї роботи є проведення дослідження, що містить розгляд сучас-ного стану проблематики і вивчення питання феномена безпеки у цивільному процесі. Методологію дослі-дження становили методи аналізу і синтезу, дедуктивний метод, системний підхід, формально-юридичнийі порівняльно-правовий методи. Вони дозволили спочатку розглянути та узагальнити викладені в юридич-ній науці думки щодо визначення сутності та ознак категорії «правова безпека», механізму її забезпеченняа потім перенести акцент дослідження на цивільну процесуальну безпеку у контексті виділення її особли-востей і змісту; дозволили схарактеризувати загрози безпеці для об'єктів процесуального захисту і систе-му заходів, що її забезпечують. Аналіз представлених думок дозволив дійти висновків щодо важливостіподальшого дослідження проблеми феномена безпеки і форм її забезпечення у цивільних процесуальнихвідносинах. У роботі сформульовано дефініцію феномена безпеки у цивільному процесі, визначено суттєвознаки цього феномена. Крім того, розглянуто у статті засоби і гарантії, через які досягається процесуальнабезпека у цивільному процесі. Проведено аналіз нормативно-правових актів, які забезпечують реаліза-цію безпеки у цивільному судочинстві. Проаналізовано об’єкти цивільної безпеки. Виявлено заходи щодозабезпечення безпеки, які застосовуються судом для захисту учасників цивільного процесу від загрозиздійснення протиправних дій.

Посилання

Антонов В.О. Конституційно-правові засади національної безпеки України:автореф. дис. … доктораюрид. наук. Ін-т держави і права НАН України. Київ, 2018. 39 с.

Боднар О.Б. Поняття та зміст права людини на безпеку та його співвідношення із суміжними правами.Форум права. 2011. № 1. С. 88- 93.

Панов М., Тихий В. Безпека як фундаментальна категорія в методології правознавства (до постановкипроблеми). Вісник Академії правових наук України. 2000. № 3 (22). С. 10-16.

Смолянюк В.Ф., Деменко О.Ф., Прибутько П.С. Основи національної безпеки України: навч. посіб.Київ: ПАЛИВОДА А.В, 2017. 140 с.

Короєд С.Д. Процесуальне право як вектор визначення головного завдання цивільного судочинствата забезпеченні його ефективності. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Серія:Юриспруденція. 2013. № 6-3. Т. 2. С. 39-41.

Цивільний процесуальний кодекс України: Верховна Рада України; Кодекс України, Кодекс. Закон уредакції від 05.08.2021 р. № 1618-15. URL: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1618-15.

Лихолат І.П. Реалізація принципу правової безпеки і захисту довіри в теорії та практиці нотаріату.Загальнотеоретичне правознавство, верховенство права та Україна. Збірник наукових статей. Київ: ДУХІ ЛІТЕРА, 2013. С. 524-536.

Мельник Я.Я. Феномен безпеки в цивільному процесі: гносеологічні підходи до праворозуміння.Актуальні проблеми вітчизняної юриспруденції. 2018. № 6. С. 31-40.

Красько В.В., Дяченко С.В. Принцип неприпустимості зловживання цивільними процесуальнимиправами: правова природа та специфіка застосування у судовій практиці. Приватне та публічне право. 2019.№ 4. С. 65–69.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-04-22

Як цитувати

Дяченко С. B., & Корнійчук, С. Л. (2022). ФЕНОМЕН БЕЗПЕКИ У ЦИВІЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ. Київський часопис права, (4), 109-114. https://doi.org/10.32782/klj/2021.4.15

Номер

Розділ

ЦИВІЛЬНЕ ТА ГОСПОДАРСЬКЕ ПРАВО І ПРОЦЕС