ФІКЦІЯ У ЗАКОНОДАВЧІЙ КОНСТРУКЦІЇ ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ У ЗВ’ЯЗКУ ІЗ ДІЙОВИМ КАЯТТЯМ

Автор(и)

  • О. П. Грищенко

DOI:

https://doi.org/10.32782/klj/2021.3.28

Ключові слова:

дійове каяття; фікція; звільнення від кримінальної відповідальності; законодавець; кри- мінальне правопорушення.

Анотація

У статті наведено аналіз сутності і змісту фікції у Кримінальному кодексі України, зокрема фікціїу законодавчій конструкції звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із дійовим каяттям. Здійсненоаналіз закону про кримінальну відповідальність, а також аналіз поглядів науковців на проблему фіктивних норм.Одним із актуальних завдань, які є нагальними як для теорії, так і для практики, є питання про вдосконаленняі конкретизацію закону про кримінальну відповідальність, збільшення дієвості його норм. Відтак, аналіз юридич-ної природи фікцій у законі про кримінальну відповідальність, зокрема фікції у конструкції звільнення від кримі-нальної відповідальності у зв’язку із дійовим каяттям, набуває актуального значення. Метою роботи є аналіз кри-мінально-правової фікції звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із дійовим каяттям. Авторкоювироблено пропозицію щодо вдосконалення закону про кримінальну відповідальність. Зокрема, запропонованотаку редакцію ст. 44-1 Кримінального кодексу України (Звільнення від кримінальної відповідальності за обста-винами, передбаченими статтями Особливої частини Кримінального кодексу України): «особа, яка вчинила кри-мінальне правопорушення, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, спеціально передбаченихстаттями Особливої частини цього Кодексу». Отже, ми маємо констатувати, що законодавець у ст. 45 Криміналь-ного кодексу України використовує фікцію, яка виражається у тому, що кримінальне правопорушення має місце,а санкція відсутня. Квінтесенція фікції у законодавчій конструкції звільнення від кримінальної відповідальностіу зв’язку із дійовим каяттям проявляється також і в тому, що законодавець допускає можливість угоди із право-порушником унаслідок учинення такою особою позитивного вчинку в обмін на звільнення від кримінальної від-повідальності. Зокрема, законодавець застосовує норму-фікцію за формулою: вчинення особою кримінальногоправопорушення – здійснення правопорушником сприятливої посткримінальної поведінки – звільнення такоїособи від кримінальної відповідальності.

Посилання

Горох О. П. Гуманізація кримінальної відповідальності шляхом звільнення від покарання. Гуманізація кри-мінальної відповідальності та демократизація кримінального судочинства: матеріали Міжнародного науково-практичного симпозіуму (Івано-Франківськ, 18–19 листопада 2016 року). Івано-Франківськ : Редакційно-видавни-чий відділ Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького, 2016. С. 46–51.

Зеленко І. П. Підстави класифікації фікцій. Вісник університету імені Альфреда Нобеля. Серія:Право. 2020. № 1 (1). С. 13–17.

Кримінальне право України. Особлива частина: підручник для студ. вищ. навч. закладів / за ред. Бажа-нова М. І., Сташиса В. В., Тація В. Я. Київ ; Харків : ЮрІнком Інтер-Право, 2001. 494 с.

Кримінальний кодекс України від 05.04.2001 р. № 2341-III. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text (дата звернення 05.12.2021).

Панько К. К. Фикции в уголовном праве (в сфере законотворчества и правоприменении) : дисс. …канд. юрид. наук : 12.00.08; 12.00.09. Ярославль, 1998. 233 с.

Степаненко О. В. Правова природа інституту звільнення від кримінальної відповідальності. Гуманізаціякримінальної відповідальності та демократизація кримінального судочинства: матеріали Міжнародного нау-ково-практичного симпозіуму (Івано-Франківськ, 18–19 листопада 2016 року). Івано-Франківськ: Редакційно-видавничий відділ Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького, 2016. С. 264–267.

Уголовный кодекс Украины: научно-практический комментарий. Изд. 6-тое, перераб. и доп. /отв. ред. Стрельцов Е. Л. Харків : ООО «Одиссей», 2009. 888 с.

Ул’яновська О. В. Фікції в правовій системі України : дис. … канд. юрид. наук : 12.00.01. Одеса, 2010. 215 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-04-21

Як цитувати

Грищенко, О. П. (2022). ФІКЦІЯ У ЗАКОНОДАВЧІЙ КОНСТРУКЦІЇ ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ У ЗВ’ЯЗКУ ІЗ ДІЙОВИМ КАЯТТЯМ. Київський часопис права, (3), 177-182. https://doi.org/10.32782/klj/2021.3.28

Номер

Розділ

КРИМІНАЛЬНЕ ПРАВО, КРИМІНОЛОГІЯ