СУБ’ЄКТИВНЕ ЦИВІЛЬНЕ ПРАВО НА РЕПРОДУКЦІЮ (ВІДТВОРЕННЯ) ЯК ЮРИДИЧНА ОСНОВА ДОГОВІРНИХ ВІДНОСИН СУРОГАТНОГО МАТЕРИНСТВА

Автор(и)

  • А. Д. Чернобаєва

DOI:

https://doi.org/10.32782/klj/2021.3.14

Ключові слова:

репродукція (відтворення), репродуктивні права, зачаття, виношування дитини, наро- дження, сурогатне материнство.

Анотація

У статті проаналізовано визначення сурогатного материнства і репродуктивних суб’єктивнихцивільних прав, які отримали закріплення у проєктах нормативно-правових актів, доктринальних положен-нях та інших джерелах. Автор піддає кропіткому науковому аналізу окремі суб’єктивні цивільні права, щовідносяться сучасними джерелами до репродуктивних. Визначено зміст репродуктивної функції людини,яка забезпечує можливість зачаття, виношування і народження дитини.Сформовано визначення репродуктивного суб’єктивного цивільного права особи (у вузькому розумінні),тобто права на відтворення, як визначеної міри можливої поведінки особи щодо реалізації репродуктивноїфункції шляхом природного або штучного зачаття та/або виношування і народження дитини.Обґрунтовано, що, будучи пов’язаною з фізіологічними властивостями і можливостями організму люди-ни, репродуктивна функція існує незалежно від інших осіб, що дає підстави віднести суб’єктивне цивільнеправо на репродукцію до абсолютних суб’єктивних цивільних прав. Водночас специфіка природного проце-су зачаття потомства передбачає необхідність використання у цьому процесі клітин осіб жіночої і чоловічоїстаті. У зв’язку з цим ефективне здійснення репродуктивної функції на стадії зачаття обумовлює необхід-ність вступу у відносні цивільні правовідносини з іншою особою (протилежної статі) або з юридичноюособою, у власності якої перебувають необхідні репродуктивні клітини.Визначено, що у межах договірних цивільних правовідносин сурогатного материнства репродуктивнуфункцію реалізовують особи жіночої і чоловічої статі, репродуктивні клітини яких використані у процесізачаття дитини, а також сурогатна мати, яка забезпечує виношування і народження дитини. У зв’язку з цимназвані особи виступають суб’єктами, які здійснюють свої репродуктивні суб’єктивні цивільні права.

Посилання

Infertility. URL: https://www.who.int/health-topics/infertility#tab=tab_1 (дата звернення: 30.11.2021).

Веропотвелян П.Н., Веропотвелян Н.П., Радченко В.В. Сексуальное здоровье и репродукция.Жіночий лікар. 2015. № 1 (57). С. 36–39.

Как украинки вынашивают чужих детей. URL: https://www.bbc.com/ukrainian/features-russian-43042480 (дата звернення: 10.12.2021).

Про допоміжні репродуктивні технології : проєкт Закону, зареєстрований у Верховній Раді України19 липня 2018 році за № 8629. URL: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=64477 (дата звер-нення: 30.11.2021).

Программа действий, принятая на Международной конференции по народонаселению и развитию(Каир, 5–13 сентября 1994 года). URL: https://www.un.org/en/development/desa/population/publications/ICPD_programme_of_action_ru.pdf (дата звернення: 25.11.2021).

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-04-21

Як цитувати

Чернобаєва, А. Д. (2022). СУБ’ЄКТИВНЕ ЦИВІЛЬНЕ ПРАВО НА РЕПРОДУКЦІЮ (ВІДТВОРЕННЯ) ЯК ЮРИДИЧНА ОСНОВА ДОГОВІРНИХ ВІДНОСИН СУРОГАТНОГО МАТЕРИНСТВА. Київський часопис права, (3), 91-97. https://doi.org/10.32782/klj/2021.3.14

Номер

Розділ

КОНСТИТУЦІЙНЕ ПРАВО