ПОНЯТТЯ НАСИЛЬСТВА В СІМ’Ї ЩОДО НЕПОВНОЛІТНІХ ЇЇ ЧЛЕНІВ ТА ЇХ ВИДИ

Автор(и)

  • О. М. Гумін

DOI:

https://doi.org/10.32782/klj/2023.1.39

Ключові слова:

насильство, сім’я, неповнолітній, фізична сила

Анотація

Захист дітей від насильницьких кримінальних правопорушень, які посягають на життя, здоров’я, моральність та статеву недоторканність є пріоритетною завданням національної безпеки, об’єднуючої зусилля сім’ї, держави та цивільного товариства. Насильство в сім’ї над неповнолітніми має характерні ознаки, пов’язані зі специфікою механізму вчинення кримінальних правопорушень, причин і умов, його детермінуючих, з особистістю злочинців, особливостями поведінки потерпілого, що вимагає обліку при розробці спеціальних заходів попередження. Аналіз законодавства та спеціальної літератури призводить до висновку про тому, що на сьогоднішній день не існує єдиного підходу до визначення низки найважливіших понять, які стосуються теми проведеного дослідження. Це в першу черга стосується понять «родина» і «насильство». Поняття «насильство» в даний час широко застосовується не тільки в повсякденному побуті, але і входить в термінологічний апарат різних наук. Філософія, психологія, кримінальне право, кримінологія, криміналістика та інші науки підходять до рішення проблеми визначення поняття «насильство» самостійно, не використовуючи вже наявні визначення у суміжних галузях. Визначення насильства може змінюватись в залежності від цілей його використання. Це пов’язано з тим, що саме насильство має досить «широкий формат». Воно є соціально-правовим явищем, не обмеженим рамками кримінального закону. Іншими словами, насильство може включати і кримінальні правопорушення, і адміністративні правопорушення, а також інші форми поведінки, які формально не є деліктами, але вступають в протиріччя з загальноприйнятими і схвалюваними нормами поведінки, утворюючи передумови насильницької злочинності як такої. У зв’язку з цим необхідно уточнити, що в контексті справжнього дослідження буде використано тільки кримінально-правове поняття насильства, оцінюване з позиції кримінального закону як правопорушення і, відповідно, що володіє усіма його ознаками. Таке поняття необхідне для чіткого визначення предмета дослідження, оперування ним для відмежування суміжних проблем у процесі вивчення емпіричного матеріалу.

Посилання

Wolin Sh. Violence and Western / Politikal Traditions. In: Violence: Causes and Solutions. N.Y., 1970. 123 p.

Великий енциклопедичний юридичний словник / за ред. акад. НАН України Ю. С. Шемшученка. К.: ТОВ «Вид-во «Юридична думка», 2007. 992 с.

Юридична енциклопедія: в 6 т. / редкол. Ю. С. Шемшученко та ін. К.: Вид-во «Українська енциклопедія» імені М. П. Бажана, 2002. Т. 4. 720 с.

Словник української мови. Академічний тлумачний словник (1970–1980). URL: http://sum.in.ua/s/nasyljstvo

Деркач П.М. Короткий словник синонімів української мови. URL: https://moodle.znu.edu.ua/pluginfile.php/503467/mod_resource/content/1/Korotkyi_slovnyk_synonimiv_ukr_movy_Derkach_1960.pdf

Лисько Т.Д. Кримінальна відповідальність за зґвалтування (порівняльно-правовий аналіз) : дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук : спец. 12.00.08 «Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право». К., 2008. 218 с.

Хомич Т.М. Фізичне насильство як одна із форм вчинення насильства в сім’ї. Часопис Національного університету «Острозька академія». Серія «Право». 2010. № 2. URL: http://lj.oa.edu.ua/articles/2010/n2/10ktmnvs.pdf

Сийплокі М.В. Насильство як ознака злочинів у сфері правоохоронної та державної охоронної діяльності. Вісник Чернівецького факультету Національного університету «Одеська юридична академія». Вип. № 4. 2018. С. 218–229.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-21

Як цитувати

Гумін, О. М. (2023). ПОНЯТТЯ НАСИЛЬСТВА В СІМ’Ї ЩОДО НЕПОВНОЛІТНІХ ЇЇ ЧЛЕНІВ ТА ЇХ ВИДИ. Київський часопис права, (1), 261-265. https://doi.org/10.32782/klj/2023.1.39

Номер

Розділ

КРИМІНАЛЬНЕ ПРАВО, КРИМІНОЛОГІЯ