ОХОРОНА ПРАВ НА ОБ’ЄКТИ ПРОМИСЛОВОЇ ВЛАСНОСТІ В УКРАЇНІ: ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Автор(и)

  • А. В. Чукаєва

DOI:

https://doi.org/10.32782/klj/2023.1.37

Ключові слова:

розвиток, адміністративна охорона прав, промислова власність, державне регулювання

Анотація

В статті наголошено, що поняття «забезпечення охорони прав на об’єкти промислової власності в Україні» має досить важливе значення, оскільки правовому регулюванню загалом і адміністративно-правовому регулюванню зокрема підданий не сам об’єкт промислової власності, а суспільні відносини, що безпосередньо становлять привід його забезпечення. Тож забезпечення охорони прав на об’єкти промислової власності в Україні являє собою соціальний процес – комплекс правових, організаційних та інших заходів, який постійно розвивається, прагне до визначеної мети, тісно пов’язаної з охороною промислової власності, стимулюванням подальшого розвитку та ін. Визначено, що видача охоронного документа уповноваженими державними органами, з одного боку, свідчить про підтвердження визнання державою факту охороноздатності та належності до конкретного об’єкту промислової власності, а також обов’язку держави за необхідності надати правовий захист. З другого – з видачею охоронного документа виникають не тільки певні суб’єктивні права, а й відповідні суб’єктивні обов’язки, у разі невиконання яких настають відповідні правові наслідки – припинення наданої правової охорони. Зроблено висновок, що під забезпеченням охорони прав на об’єкти промислової власності в Україні слід розуміти комплекс правових, організаційних та інших способів, який постійно розвивається, прагне до визначеної мети, тісно пов’язаної з охороною промислової власності, стимулюванням подальшого розвитку та ін. Забезпечення адміністративної охорони прав на об’єкти промислової власності в Україні являє собою сукупність відносин, які складаються в процесі розробки і (або) реалізації заходів щодо охорони прав на об’єкти промислової власності в Україні у процесі набуття права промислової власності, державним регулюванням здійснення цього права, а також охорони та захисту в адміністративному порядку. Адміністративно-правове забезпечення передбачає насамперед регулювання за допомогою норм адміністративного права суспільних відносин, що виникають для та в процесі реалізації прав на об’єкти промислової власності в Україні, вплив на них з допомогою передбачених в законодавстві елементів.

Посилання

Курило В. І. Організаційно-правові засади надання охоронних послуг : дис. … канд. юрид. наук : 12.00.07. Ірпінь, 2003. 205 с.

Державне управління: Теорія і практика / за заг. ред. В. Б. Авер’янова. К. : Юрінком Інтер,1998. 432 с.

Аверьянов В. Б. Цветков В. В. Государственное управление и право. К. : Знание, 1979. 64 с.

Паризька конвенція про охорону промислової власності : міжнар. док. від 20 берез. 1883 р. Зібр. чинних міжнар. договорів України. 1990. № 1. Ст. 320.

Битяк Ю. П. Зуй В. В. , Комзюк А. Т. Переконання і примус у державному управлінні. Адміністративна відповідальність : конспекти лекцій. Харків, 1994. 405 с.

Орлюк О. П., Кращенко В. П. Работягова Л. І., Тверезенко О. О. Шляхи удосконалення правової охорони та захисту об’єктів промислової власності в Україні: аналіз, пропозиції : монографія. К. : Лазуріт-Поліграф, 2009.132 с.

Державне управління: теорія і практика / за заг. ред. В. Б. Авер’янова. К. : Юрінком Інтер,1998. 432 с.

Цимбалюк М. Формування правосвідомості громадян у процесі реформування інституту власності. Право України. 2003. № 9. С. 57–61.

Галянтич М. К. Актуальні питання охорони і захисту прав на об’єкти промислової власності. Юридична Україна. 2003. № 3. С. 22–33 .

Про охорону прав на винаходи і корисні моделі : Закон України від 15 груд. 1993 р. № 3687-XII //Відом. Верховної Ради України. 1994. № 7. Ст. 32.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-21

Як цитувати

Чукаєва, А. В. (2023). ОХОРОНА ПРАВ НА ОБ’ЄКТИ ПРОМИСЛОВОЇ ВЛАСНОСТІ В УКРАЇНІ: ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ. Київський часопис права, (1), 245-251. https://doi.org/10.32782/klj/2023.1.37

Номер

Розділ

АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВО І ПРОЦЕС, ФІНАНСОВЕ ПРАВО, ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРАВО