СФЕРА ДИТЯЧОГО ХАРЧУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ РОЗВИТКУ

Автор(и)

  • Т. О. Гуржій

DOI:

https://doi.org/10.32782/klj/2023.1.26

Ключові слова:

дитина, захист прав дітей, дитяче харчування, дитячі суміші, державна політика, міжнародно-правове регулювання, Європейський Союз, адаптація законодавства, виробництво та обіг дитячого харчування, органи державної влади

Анотація

В даній статті визначено проблемні питання розвитку сфери дитячого харчування в Україні. Зазначено, що на сучасному етапі розвитку сфера дитячого харчування в Україні стикається з цілою низкою актуальних проблем, що гальмують її розвиток: 1) актуальність необхідних обсягів виробництва та обігу дитячого харчування в Україні, що визначається рівнем народжуваності, статистичними даними щодо чисельності кінцевого споживача; 2) економічні умови розвитку підприємств виробництва дитячого харчування в Україні; 3) ефективне нормативно-правове регулювання сфери дитячого харчування, зокрема, відповідність наявних нормативно-правових актів нормах та стандартам Європейського Союзу; 4) мало ефективна державна політика в сфері дитячого харчування: відсутність дієвих програм розвитку сфери дитячого харчування; відсутність систематизованих та системних заходів суб’єктів публічної адміністрації для сприяння розвитку та державної підтримки виробників дитячого харчування тощо. Акцентовано увагу, що негативна динаміка народжуваності сприяє зниженню обсягів виробництва дитячого харчування, адже, спостерігається спад попиту. В той же час, малі обсяги виробництва продукції спричиняють удорожчання виробничих процесів, що як результат є подорожчання дитячого харчування або ж виробники починають шукати більш дешевші складові дитячого харчування з метою зниження собівартості. Втім, за таких умов страждає кінцевий споживач. Відзначено, що на європейському ринку товари дитячого харчування мають високі оцінки та користуються попитом. Однак, експорт дитячого харчування в більшій мірі сприяє не розвитку сфери дитячого харчування, а отриманню власної вигоди виробникам дитячого харчування. Зазначається, що ефективна державна політика дає можливість сприяти розвитку вітчизняних підприємств дитячого харчування, що матиме лише позитивні сторони: забезпечення дітей здоровим та збалансованим дитячим харчуванням; податкові надходження додержавного бюджету; додаткові робочі місця на підприємствах тощо. Особливо актуальним є питання ефективної державної політики в сфері дитячого харчування в воєнний та післявоєнний період.

Посилання

Должанський І. З., Вороніна Г. О. Аналіз ринку дитячого харчування України. Маркетинг і менеджмент інновацій, 2010, № 1. С. 82–89. URL: http://surl.li/fbzph

Недитяче питання: хто і як вирощує сировину для харчування малюків? URL: http://surl.li/fcaal

Аналіз сучасної демографічної ситуації в Україні та перспективи її розвитку. URL: https://buklib.net/books/27382/

Демографічна трагедія України: другий голодомор? URL: https://www.epravda.com.ua/publications/2022/06/28/688487/

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства України у сфері забезпечення дитячим харчуванням у відповідність з вимогами законодавства Європейського Союзу: Закон України від 21 жовтня 2021 року № 1822-IX. Відомості Верховної Ради, 2022. № 1. Ст. 2.

Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів: Закон України від 23 грудня 1997 року № 771/97-ВР. Відомості Верховної Ради України, 1998. № 19. Ст. 98.

Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин: Закон України від 18 травня 2017 року № 2042-VIII Відомості Верховної Ради, 2017. № 31. Ст. 343.

Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів: Закон України від 6 грудня 2018 року № 2639-VIII. Відомості Верховної Ради, 2019. № 7. Ст. 41.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-21

Як цитувати

Гуржій, Т. О. (2023). СФЕРА ДИТЯЧОГО ХАРЧУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ РОЗВИТКУ. Київський часопис права, (1), 175-180. https://doi.org/10.32782/klj/2023.1.26

Номер

Розділ

АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВО І ПРОЦЕС, ФІНАНСОВЕ ПРАВО, ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРАВО