СУТНІСТЬ І ЗМІСТ ПРИНЦИПІВ КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВОГО СТАТУСУ ЗАСОБІВ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ В УКРАЇНІ ТА США

Автор(и)

  • Ю. О. Улянченко

DOI:

https://doi.org/10.32782/klj/2023.1.9

Ключові слова:

конституційно-правовий статус, статус, засоби масової інформації, принципи конституційно-правового статусу, конституційне право, Україна, США, суспільство

Анотація

Дана наукова стаття присвячена актуальним проблемам сутності та змісту принципів конституційно-правового статусу засобів масової інформації в Україні та США. Здійснено обґрунтування дослідження конституційно-правового статусу засобів масової інформації, його складових, а також проаналізовано перспективи та недоліки даного статусу в період сьогодення. Визначено конституційно-правові засади організації та діяльності ЗМІ в Україні та США, досліджено місце та статус ЗМІ в сучасному громадянському суспільстві, проаналізовано їхню роль в повсякденному житті суспільства, подано науково обґрунтовані пропозиції, спрямовані на удосконалення діяльності ЗМІ, як в Україні так і в США. Проаналізовано порушення прав та статусу засобів масової інформації, закріплених у Конституції України. Вказано основні причини порушення основ конституційного статусу ЗМІ, наведено класифікацію ЗМІ відповідно до ступеня залежності від держави. З’ясовано, що сьогодні в усьому світі найбільшу цінність містить в собі інформація. Люди постійно сприймають нову інформацію, деколи навіть не помічаючи цього. Телебачення, радіо, газети, журнали, інтернет – є її джерелом, або іншими словами – засобами масової інформації. Що стосується України та США, то вони не стали винятком серед інших держав світу. Чи то політична багатосторонність, чи будь-які інші досить важливі чи сенсаційні новини – вони потребують інформування суспільства. В результаті таку необхідність в отриманні нових відомостей забезпечують мас-медіа. Саме це й обумовлює необхідність регулювання організації і діяльності ЗМІ, що в результаті постає одним із головних завдань, як України так і США. Слід зазначити, що проблема конституційно-правових засад організації та діяльності ЗМІ є багатоаспектною, що зумовило активізацію учених та практиків щодо вивчення та вироблення наукових напрацювань із даної теми.

Посилання

Бурлаков С.В. Роль ЗМІ у розвитку національної інформаційної політики. Юридична наука. 2020. № 7(109). С. 45–51.

Конах В. К. Еволюція іномовлення в іноземних державах: досвід для України. Національний інститут стратегічних досліджень. URL: https://niss.gov.ua/doslidzhennya/informaciyni-strategii/evolyuciyainomovlennya-v-inozemnikh-derzhavakh-dosvid-dlya (дата звернення: 10.03.2023).

Communications Act of 1934, as amended by the 1996 Act. URL: https://transition.fcc.gov/Reports/1934new.pdf (дата звернення 12.03.2023).

Media Bureau. URL: http://www.fcc.gov/mb/ (дата звернення 12.03.2023).

Official Site of Federal Communication Commission. URL: https://www.fcc.gov/about/overview (дата звернення 12.03.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-21

Як цитувати

Улянченко, Ю. О. (2023). СУТНІСТЬ І ЗМІСТ ПРИНЦИПІВ КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВОГО СТАТУСУ ЗАСОБІВ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ В УКРАЇНІ ТА США. Київський часопис права, (1), 58-63. https://doi.org/10.32782/klj/2023.1.9

Номер

Розділ

КОНСТИТУЦІЙНЕ ТА МУНІЦИПАЛЬНЕ ПРАВО