ОКРЕМІ АСПЕКТИ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ГРОШОВИХ ВИПЛАТ ТА КРЕДИТНИХ ПІЛЬГ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ - Романов , О. І. (Київський часопис права, 2026)
У науковій статті здійснено дослідження окремих практичних проблем соціального захисту військовослужбовців України в умовах воєнного стану. Актуальність теми зумовлена зростанням ролі соціальних гарантій у забезпеченні боєздатності та морально-психологічної стійкості Збройних Сил України в умовах повномасштабної війни. Встановлено, що, незважаючи на наявне нормативно-правове забезпечення, система соціального захисту характеризується фрагментарністю, неузгодженістю правових норм та відсутністю механізмів практичної реалізації окремих законодавчих положень. Проаналізовано сучасний стан законодавства у сфері соціального захисту та виявлено суттєві недоліки, які призводять до встановлення декларативності окремих правових норм. Досліджено практичні аспекти реалізації трьох наступних соціальних гарантій: виплати одноразової грошової допомоги при укладенні першого контракту; надання кредитних пільг (списання відсотків, штрафів, пені за користування кредитом); а також нарахування виплат військовослужбовцям, які перебувають у розпорядженні командира понад два місяці. У цьому контексті особливу увагу приділено проблематиці зниження рівня соціального захисту тих захисників, які отримали травми (поранення, контузії, каліцтва) під час захисту Батьківщини, але через недосконалість регулювання процедури перебування у розпорядженні позбавлені належного матеріального забезпечення. Обґрунтовано, що підзаконні нормативно-правові акти створюють прогалину в нормативному регулюванні підстав для продовження виплати додаткової винагороди пораненим військовослужбовцям у випадку перебування в розпорядженні командира. Доведено, що відсутність гармонізації термінології у різних нормативно-правових актах створює ризики суттєвого зниження рівня матеріального забезпечення військовослужбовців. На основі проведеного аналізу розроблено пропозиції про необхідність вдосконалення чинного законодавства. Обґрунтовано необхідність розширення переліку підстав для виплати одноразової грошової допомоги при укладенні першого контракту з метою усунення дискримінації військовослужбовців, які служать до оголошення демобілізації. Запропоновано уніфікувати механізм надання кредитних пільг для контрактників та мобілізованих, скасувавши зайві обмеження. Крім того, аргументовано доцільність законодавчого закріплення гарантій щодо збереження допомоги військовослужбовцям, які перебувають у розпорядженні командира, незалежно від типу отриманої травми чи захворювання.