ЩОДО ПРАВА НА ФІНАНСОВУ ПРОЗОРІСТЬ ТА ПЕРЕГЛЯД УМОВ ДОГОВОРІВ В СФЕРІ РОЗПОРЯДЖАННЯ МАЙНОВИМИ ПРАВАМИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ ЯК УМОВА ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ УКРАЇНИ - Кривошеїна , І. В. (Київський часопис права, 2026)
Стаття присвячена актуальним питанням в сфері розпоряджання майновими правами інтелектуальної власності та можливим змінам в національному законодавстві в контексті євроінтеграційних процесів України. На сьогодні права на об’єкти інтелектуальної власності є одними із ключових нематеріальних об’єктів, що активно залучаються до цивільного обороту, в той же час євроінтеграційний напрямок України вимагає імплементації норм окремих Директив ЄС, що сприятимуть додатковій охороні як майнових, так і немайнових інтересів суб’єктів права інтелектуальної власності. Така охорона можлива при здійсненні низки економічних та юридичних засобів спрямованих на реалізацію закріплених за суб’єктами законодавством прав. Комерціалізація прав на об’єкти інтелектуальної власності спрямована на задоволення економічних та фінансових інтересів правоволодільців. Імплементація окремих положень Директив ЄС в українське законодавство, що розглянуті в даній статті, сприятиме посиленню охорони прав та інтересів авторів та виконавців. Стаття присвячена аналізу положень Директиви Європейського Парламенту і Ради (ЄС) 2019/790 про авторське право і суміжні права на Єдиному цифровому ринку та про внесення змін до директив 96/9/ ЄС та 2001/29/ЄС, що стосуються права на отримання належної та пропорційної винагороди у випадку ліцензування або передачі прав; права авторів і виконавців на отримання регулярної, актуальної інформації щодо використання їхніх творів і виконань від сторін, яким вони ліцензували або передали свої права, або від їх правонаступників, зокрема стосовно способів використання, усіх отриманих доходів та винагороди, що підлягає виплаті; праву авторів, виконавців та їх представників вимагати додаткову, належну і справедливу винагороду від сторони, з якою вони уклали договір щодо використання їхніх прав, або від правонаступників такої сторони. В статті наголошується, що імплементація окремих положень Директиви в українське законодавство підвищить рівень охорони прав та інтересів авторів та виконавців, а також наблизить законодавство України до європейських стандартів.