ПРАВОВІ ВІДНОСИНИ ТА ПОРЯДОК ЗДІЙСНЕННЯ ВИКОНАВЧОГО ПРОВАДЖЕННЯ В УКРАЇНІ - Мілоцький, О. Л. (Київський часопис права, 2025)
У статті розкрито правові відносини та особливості організації виконавчого провадження як завершальної стадії процесу реалізації судових рішень та актів інших органів публічної влади. Виконавче провадження представлено як цілісну систему владно-правових, адміністративних і процедурних дій, спрямованих на забезпечення реального поновлення порушених прав, свобод чи законних інтересів громадян і юридичних осіб. Його зміст ґрунтується на принципах верховенства права, законності, обов’язковості виконання рішень, гласності, неупередженості, пропорційності та співмірності заходів примусу. Правові відносини у цій сфері мають державно-владний, процесуальний та організаційний характер, оскільки виникають між уповноваженими особами, стягувачами, боржниками, третіми особами, банківськими установами та іншими суб’єктами, що забезпечують виконання судових актів. Розкрито систему суб’єктів виконавчої діяльності, до якої належать державні та приватні виконавці, органи контролю, учасники виконавчих дій і допоміжні інституції. Висвітлено порядок організації виконавчих дій, визначено особливості відкриття, проведення та завершення виконавчого провадження, а також описано механізми винесення постанов, актів, вимог, повідомлень та інших процесуальних документів, що підлягають обов’язковій фіксації в автоматизованій системі обліку. Значну увагу приділено питанням контролю за дотриманням процесуальних норм, відповідальності виконавців, процедурі оскарження їхніх рішень, а також забезпеченню прав сторін виконавчого процесу. Описано функціонування системи у сучасних умовах, коли діють тимчасові обмеження на проведення окремих виконавчих дій, зупинення проваджень на територіях активних бойових дій, запроваджено механізми заміщення виконавців, зміну виконавчих округів і забезпечення стабільності роботи органів примусового виконання. Вказано, що впровадження електронних технологій, використання кваліфікованого електронного підпису, створення єдиної автоматизованої бази даних, електронного документообігу та посилення контролю з боку уповноважених органів сприяють підвищенню прозорості, ефективності й довіри до системи виконання рішень.