КОНЦЕПТУАЛЬНЕ ВИРАЖЕННЯ ПРИНЦИПУ РІВНОСТІ ТА ЗАБОРОНИ ДИСКРИМІНАЦІЇ В СУЧАСНОМУ ТРУДОВОМУ ПРАВІ - Войцишена, О. В. (Київський часопис права, 2025)
У статті аналізується системне концептуальне вираження принципу рівності та заборони дискримінації в сучасному трудовому праві, як галузі права, яка сприяє людиноцентричному розвитку держави. Автор виходить з того, що трудове право не зводиться до набору «технічних» норм, що регулюють наймання, звільнення та інші аспекти взаємодії працівника та роботодавця, адже також констатує самоцінність людської особистості і неприпустимість нерівного поводження. Звертається увага на те, що мета трудового права за своїм змістом свідчить, що її реальне досягнення неможливе без фактичного дотримання принципу рівності. Це пояснюється зокрема тим, що без гарантування рівних прав і можливостей для всіх учасників трудових відносин не можна досягти ні соціальної справедливості, ні ефективної реалізації потенціалу людини у сфері праці, ні соціально безпечної взаємодії у сфері праці та зайнятості. Звертається увага на те, що в трудовому праві затверджується перевага соціальної цінності людини над виробничими процесами. У цьому контексті слід враховувати, що на сьогоднішній день «економічна доцільність» не може виправдати будь-яку дискримінацію працівників, і тому сучасне трудове право передбачає захист законних інтересів працівника, однак, паралельно також враховує й інтереси роботодавця, забезпечуючи їх збалансованість, не ставлячи при цьому під сумнів пріоритет людської гідності, яким в рівній мірі володіє працівник і роботодавець. Важливе місце в статті відводиться й розгляду особливих гарантій для вразливих категорій працівників. Стверджується, що формальна рівність далеко не завжди забезпечує реальну рівність можливостей, тому законодавець встановлює спеціальні заходи, спрямовані на захист вагітних, неповнолітніх, осіб з інвалідністю та інших верств працездатної частини населення, які зазнають додаткових труднощів при працевлаштуванні та подальшій реалізації права на працю. Також автором підкреслюється роль морально-етичних правил у сфері праці, які, будучи підкріплені відповідними актами про етичну поведінку працівників, фактично вибудовуючи здоровий психологічний клімат всередині трудового колективу, в якому неможливі прояви дискримінації. У висновках до статті підсумовуються результати дослідження та вказується на те, що сучасне трудове право України цілісно пронизане принципом рівності та заборони дискримінації у сфері праці та зайнятості.