ЄВРОПЕЙСЬКІ СТАНДАРТИ У СФЕРІ ВИЗНАННЯ ТА ВИКОНАННЯ РІШЕНЬ МІЖНАРОДНОГО КОМЕРЦІЙНОГО АРБІТРАЖУ ТА ЇХ ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ В НАЦІОНАЛЬНЕ ЗАКОНОДАВСТВО - Петровський, А. В. (Київський часопис права, 2025)
Статтю присвячено ґрунтовному дослідженню цивільно-процесуальних аспектів визнання та надання дозволу на виконання рішень міжнародного комерційного арбітражу крізь призму європейських стандартів та їх впровадження в національне законодавство України. Актуальність теми визначається тим, що міжнародний арбітраж посідає провідне місце серед альтернативних способів вирішення комерційних спорів, забезпечуючи швидкість, гнучкість і нейтральність процесу. Проте ефективність арбітражу безпосередньо залежить від належного функціонування механізмів визнання та виконання арбітражних рішень у національних правових системах, оскільки лише завдяки судовому примусу арбітражне рішення набуває реальної сили.У статті розглянуто положення Цивільного процесуального кодексу України (ст. ст. 474–482), які закріплюють порядок визнання та виконання рішень міжнародного комерційного арбітражу, та їх співвідношення з нормами Нью-Йоркської конвенції 1958 року, а також Закону України «Про міжнародний комерційний арбітраж». Проведено порівняльний аналіз правових стандартів і судової практики держав Європейського Союзу. Показано, що в Європі поступово формується уніфікований підхід, заснований на принципі мінімального судового втручання: суди перевіряють лише дотримання формальних вимог і фундаментальних процесуальних гарантій, залишаючи поза увагою зміст арбітражних рішень. Важливим є й вузьке тлумачення категорії «публічний порядок», що мінімізує ризик зловживань і забезпечує стабільність міжнародного арбітражного обороту.У роботі розкрито специфіку національних моделей: у Франції домінує формальна перевірка арбітражних рішень; у Німеччині відповідно до §§ 1060–1065 ZPO контроль здійснюється виключно за процесуальними критеріями; у Великобританії, відповідно до Arbitration Act 1996, встановлено вичерпний перелік підстав для відмови; у Швейцарії діє спрощена процедура з чіткими строками розгляду. Значний вплив на формування європейських стандартів мають рішення Європейського суду з прав людини та Суду Європейського Союзу, які наголошують на необхідності дотримання права на справедливий суд і рівність сторін. Зроблено висновок, що подальша імплементація європейських стандартів у цивільне процесуальне законодавство України сприятиме гармонізації з європейським правовим простором, посиленню довіри бізнесу до арбітражу, підвищенню ефективності захисту прав учасників міжнародних комерційних відносин та зміцненню позицій України як привабливої юрисдикції для інвесторів.