ЩОДО ПИТАННЯ ПРО ФУНКЦІЇ ГОСПОДАРСЬКОГО ПРАВА - Петров, В. В. (Київський часопис права, 2025)
Дана наукова стаття присвячена виокремленню та змістовній характеристиці функції з точки зору господарсько-правового забезпечення. Встановлено, що функції права – це основні напрями впливу права на суспільні відносини, свідомість і поведінку осіб, які розкривають його соціальне призначення та випливають із сутності права і є більш глобальними. У загальному сенсі функції будь-яких регуляторів суспільних відносин представляють собою сукупність певних напрямів дії цих регуляторів у динамиці, тобто на тлі взаємодії з іншими регуляторами, об’єктами та суб’єктами регулювання. Доведено, що усталений у юридичній науці термін «функції права» апелює до функцій позитивного права, адже саме воно представляє собою сукупність правових норм, встановлених або санкціонованих державою, які є обов’язковими для виконання і забезпечуються державним примусом.Визначені функції господарського права як обумовлені соціальним призначенням господарського права (тандему природнього та позитивного) основні напрями впливу права на суспільно-економічні відносини з метою їх упорядкування, розвитку та охорони, а також у забезпеченні правопорядку у сфері господарювання. Для теоретично-практичного усвідомлення функцій господарського права важливим є їх класифікація на певні різновиди та важливу групу утворює традиційний тандем регулятивної та охоронної функцій права. Значно складніше визначити коло спеціально-галузевих функцій господарського права та такими функціями доречно визнавати: функцію узгодження приватних та публічних інтересів, координаційну та протекціоністську (захисту національного товаровиробника) функції. Регулятивна функція господарського права полягає не тільки у закріпленні та упорядкуванні вже існуючих у сфері господарювання відносин, але й у випереджаючому правовому впливі, що полягає у «конструюванні» певних видів відносин без опору на усталену практику господарювання за відсутністю такої.