ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ДІЯЛЬНОСТІ ПРИВАТНИХ ВИКОНАВЦІВ: ТАРИФІКАЦІЯ ТА ОПЛАТА ПОСЛУГ - Мельниченко, А. В. (Київський часопис права, 2025)
У статті проведено комплексний аналіз фінансово-економічних аспектів функціонування інституту приватних виконавців в Україні з особливим акцентом на питаннях тарифікації та механізмах оплати послуг. Досліджено нормативно-правову базу регулювання тарифів приватних виконавців, включаючи аналіз положень Закону України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень та рішень інших органів» та відповідних підзаконних актів. Проаналізовано зарубіжний досвід тарифікації послуг приватних виконавців у країнах Європейського Союзу, зокрема французьку модель «huissiers de justice» з державним регулюванням тарифів, німецьку систему з гнучким підходом до ціноутворення та змішані системи країн Балтії.Детально розглянуто структуру витрат приватних виконавців, яка включає постійні витрати на утримання офісу, заробітну плату персоналу, страхування професійної відповідальності, та змінні витрати, пов’язані з виконанням конкретних справ. Проведено економічне обґрунтування тарифів з урахуванням співвідношення доходів та витрат, при цьому встановлено, що середня рентабельність діяльності приватного виконавця становить 15-25%. Особливу увагу приділено аналізу проблематики виконання справ з невеликими сумами стягнення, де традиційні підходи до тарифікації можуть призводити до економічної недоцільності.Досліджено систему додаткової винагороди за фактично понесені витрати та механізми розподілу витрат між сторонами виконавчого провадження. Проведено порівняльний аналіз особливостей роботи приватних та державних виконавців, який виявив суттєві відмінності у структурі оплати послуг та загальному рівні витрат для учасників провадження. Встановлено, що приватні виконавці демонструють вищі показники результативності виконання, що частково компенсує більші прямі витрати.Визначено перспективи розвитку тарифного регулювання та запропоновано рекомендації щодо оптимізації системи оплати послуг приватних виконавців.