АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СКАСУВАННЯ ГОСПОДАРСЬКОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ - Степанов , С. В.; Ковбан , А. В. (Київський часопис права, 2026)
В статті досліджуються передумови скасування Господарського кодексу на підставі Зако- ну України “Про особливості регулювання діяльності юридичних осіб окремих організаційно-правових форм у перехідний період та об’єднань юридичних осіб” № 4196-IX від 9 січня 2025 року та наслідки для суб’єктів господарювання та економіки України, а також аналізуються перспективи та напрями вдо- сконалення господарського законодавства для успішної Євроінтеграції після закінчення бойових дій. У експертному середовищі ще до прийняття Господарського кодексу велись спекотні дискусії щодо доцільності впровадження спеціального кодексу, який буде регулювати господарські відносини. Одна група вчених наполягала на збереженні традиційної цивільно-правової системи регулювання будь-яких майнових відносин (включаючи підприємницькі) Цивільним кодексом, інша група навпаки посилилась на європейський досвід впровадження самостійного Комерційного законодавства. В результаті протистояння Господарський кодекс все ж таки був прийнятий, але він мав багато недо- ліків, колізій і це призвело до його скасування, шляхом внесення змін і доповнень до Цивільного кодексу України. Натомість, ще на етапі втрати чинності, стало зрозуміло, що ЦКУ не здатний в повному обсязі заміни- ти кодекс і подолати всі структурні проблеми господарського законодавства, а після скасування кодексу виникли нові проблеми та виклики, такі як труднощі перехідного періоду, невизначеність статусу неко- мерційних суб’єктів, до того ж радикальне реформування завжди негативно впливає на бізнес, оскільки інвестори не можуть підрахувати підприємницькі ризики. Тому у науковому середовищі були розроблені ряд кроків для адаптації господарського законодав- ства до законодавства Європейського Союзу.