ОСОБЛИВОСТІ ПРИЗНАЧЕННЯ ТА ПРОВЕДЕННЯ СУДОВИХ ЕКСПЕРТИЗ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ПРОПАГАНДИ ВІЙНИ - Борухов, Д. О. (Київський часопис права, 2025)
Стаття присвячена комплексному дослідженню проблем призначення та проведення судових експертиз у кримінальних провадженнях щодо пропаганди війни. Обґрунтовано, що застосування спеціальних знань у цій категорії кримінальних правопорушень посідає центральну роль в процесі розбудови окремої методики розслідування пропаганди війни, оскільки забезпечує підтвердження факту вчинення кримінального правопорушення, встановлення його обставин, виявлення способів підготовки і реалізації протиправної поведінки. З урахуванням специфіки пропаганди війни своєчасне призначення та проведення судових експертиз виступає ключовою умовою ефективного розслідування.На основі аналізу матеріалів судової-слідчої практики доведено, що найбільш поширеними під час розслідування пропаганди війни є проведення лінгвістичних експертиз (семантико-текстуальні та авторознавчі), комп’ютерно-технічної, експертизи відео- та звукозапису, а також, у разі необхідності, проведення комплексної психолого-лінгвістичної експертизи. Особлива увага зосереджена на проведення семантико-текстуальної експертизи, спрямованої на встановлення наявності у повідомленнях ознак публічних закликів до агресивної війни чи збройного конфлікт, крім того проблеми дослідження креолізованих текстів, де поєднання вербальних і невербальних компонентів суттєво посилює пропагандистський вплив. У висновках підкреслено необхідність розбудови структурного елемента методики розслідування пропаганди війни, пов’язаного з визначенням типових судових експертиз, які доцільно призначати у цій категорії кримінальних правопорушень. Реалізація цього підходу у поєднанні із ситуаційним підходом дозволить враховувати конкретні слідчі ситуації, правильно визначати перелік необхідних судових експертиз та сформулювати належні питання експертам. Це, у свою чергу, сприятиме удосконаленню всього процесу досудового розслідування пропаганди війни, підвищенню ефективності взаємодії слідчого з особами які володіють спеціальними знаннями та забезпеченню належного доказування у кримінальних провадженнях цієї категорії.